Close sidebar
Close sidebar

Izvorul Tămăduiri 2022: Pe ce dată pică sărbătoarea şi ce tradiţii trebuie respectate?

Izvorul Tămăduiri 2022. Iată când pică sărbătoarea în calendarul ortodox și ce tradiții și obiceiuri respectă creștinii. Ce este bine să faci în această zi sfântă?

Alina Raducu,

Izvorul Tămăduiri 2022: Pe ce dată pică sărbătoarea şi ce tradiţii trebuie respectate?

[Sursa foto: doxologia.ro]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Izvorul Tămăduiri 2022. În calendarul creştin ortodox, în ziua de vineri din Săptămâna luminată, mai exact perioada cuprinsă între Duminica Învierii sau a Sfintelor Paşti şi Duminica Tomii sau prima duminică după Înviere, figurează una dintre sărbătorile ortodoxe foarte importante. 

Izvorul Tămăduiri 2022: Când pică sărbătoare în calendarul ortodox?

Izvorul tămăduirii este o sărbătoare cu „ţinere", adică având slujba săvârşită în biserică, o zi bisericească importantă în care se face slujbă şi mai ales Sfânta Liturghie, urmată de sfinţirea mică a apei.

Anul acesta, Izvorul Tămăduiri 2022 se sărbătorește pe data de 29 aprilie 2022.

Sărbătoarea- Izvorul Tămăduirii este închinată Maicii Domnului şi face parte din seria sărbătorilor mici, închinate Prea Sfintei Născătoare de Dumnezeu.

În Vinerea din Săptămâna Luminată, în fiecare an, creștinii ortodocși sărbătoresc „Izvorul Tămăduirii”. Sărbătoarea datează din secolul al V-lea, amintind de o minune petrecută în apropierea Constantinopolului. Conform tradiției, Maica Domnului i-a descoperit împăratului Leon cel Mare un izvor cu apă vindecătoare.

Citeste si: Rusalii 2022: Pe ce dată pică sărbătoarea şi câte zile libere vom avea?

Sărbătoarea închinată Maicii Domnului amintește, totodată, și de Vinerea Mare.

Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, care a vărsat atunci lacrimi lângă Crucea Mântuitorului, ni se arată acum ca izvor de nădejde și de vindecare.

Tot în această zi, în toate bisericile se oficiază slujbe de sfințire a apei.

Citeste si: Iasmina este adolescenta din Iași, care și-ar fi pus capăt zilelor după o ceartă cu părinții. Verișorul tinerei face declarații cutremurătoare: „A fost pedepsită”- kanald.ro

Citeste si: Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost găsită fără suflare în locuința familiei sale. Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc- wowbiz.ro

Citeste si: O femeie și-a drogat fetița de un an ca să câștige mai mulți urmăritori pe TikTok. Fetița a fost operată degeaba pe creier de două ori- antena3.ro

Totodată, credincioșii care participă la Sfânta Liturghia din ziua praznicului Izvorul Tămăduirii iau agheasmă pe care o folosesc la stropirea caselor, grădinilor și ogoarelor.

Citeste si: Rugăciune înainte de împărtăşanie

Izvorul Tămăduiri 2022: Pe ce dată pică sărbătoarea şi ce tradiţii trebuie respectate?

[Sursa foto: crestinortodox.ro]

Tradiţii și obiceiuri respectate de creștini de Izvorul Tămăduirii

În unele regiuni ale ţării, de Izvorul Tămăduirii se mai practică „Jurământul juvenil”. Această ceremonie se face în fiecare an în ziua praznicului Izvorul Tămăduirii între tineri cu vârste cuprinse între 9 şi 14 ani, pe criterii de prietenie și de afinitate sufletească. Astfel, tinerii trebuie să împlinească mai multe momente rituale; ei trebuie să-şi jure loialitate şi să facă schimb de obiecte cu valoare sentimentală: un colac, un vas de lut sau o lumânare.

O altă tradiție, numită înfrăţitul, un legământ între băieţi, un legământ între fete, are drept scop ajutorul reciproc între cei care au  împlinit ritualul, în cele mai dificile momente din viaţa lor.

De asemenea, persoanele mature împlinesc acest legământ, după care ei îşi spun surori, frați, veri şi verişoare şi se comportă ca şi cum ar fi rude. Scopul acestui legământ este acela de a fi de ajutor celui cu care „s-a legat”, până la moarte.

Citeste si: Rugăciune de seară pentru copii

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: O femeie și-a drogat fetița de un an ca să câștige mai mulți urmăritori pe TikTok. Fetița a fost operată degeaba pe creier de două ori- antena3.ro

În tradiţia populară, bolnavii care respectă ritualul şi beau agheasmă dimineaţa, înainte de micul dejun, se înzdrăvenesc. Totodată, cu agheasma mică se stropesc încăperile din gospodărie.

În tradiția populară se mai spune că, Izvorul Tămăduirii este pentru săpătorii de fântâni cea mai bună zi din an. 

În această zi sfântă, se sfințesc apele pentru a scăpa de spiritele rele. De regulă, preotul sfințește apa și apoi îi stropește pe credincioși, în timp ce se cântă următoarele cuvinte: „Mântuiește, Doamne, poporul tău și binecuvântează moștenirea Ta, biruința binecredincioșilor creștini asupra celui potrivnic dăruiește, și cu crucea ta păzește pe poporul Tău”. 

Citeste si: Rugăciune pentru Sfânta Muceniță Filofteia, făcătoarea de minuni

De asemenea, asimilarea Maicii Domnului cu Izvorul Tămăduirii nu este întâmplătoare, deoarece este mijlocitoarea noastră către Iisus. De aceea creştinii îi cer ajutor în momentele lor de boală sau de necaz.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI