Jack Spintecatorul, identificat la peste un secol de la teribilele crime. Cine a fost cel mai celebru criminal in serie din istorie
Jack Spintecatorul este, de departe, cel mai celebru criminal in serie din istorie. Modest, ca numar de victime, dar cel mai sangeros si sursa de inspiratie pentru toti succesorii sai, care i-au caracterizat faptele ca fiind adevarate opere de arta.
In toamna anului 1888, cinci crime odioase au bagat groaza in cetatenii Londrei. Nu se mai vazuse pana atunci atata cruzime. Fiecare dintre cele cinci victime, toate prostituate, au sfarsit intr-un mod cumplit: au fost mutilate si disecate intr-un fel in care numai o minte extrem de bolnava sau un maniac sexual putea sa-si imagineze.
Jack Spintecatorul este un pseudominul acordat criminalului in serie ramas anonim. Numele a fost preluat dintr-o scrisoare trimisa Agentiei Centrale de Stiri din Londra de catre o persoana care pretindea ca este ucigasul.
Ziarele vremii au ajutat la promovarea notorietatii criminalului, datorata brutalitatii omorurilor si a ineficientei politiei, care nu a reusit sa-l identifice si sa-l prinda, chiar daca a ajuns la locul crimei in cateva minute in cele mai multe cazuri.
Majoritatea victimelor alese de catre criminal erau femei, in special prostituate. Orele preferate erau cele din noapte sau cele de dimineata, crimele fiind realizate chiar in locuri publice. Victimele erau atacate pe la spate, criminalul strangulandu-le si apoi mutilandu-le si disecand corpurile. Oficialii au considerat ca asasinul avea unele cunostinte de chirurgie, caci Jack Spintecatorul obisnuia sa scoata organele interne ale femeilor asasinate. Brutalitatea omorurilor si ineficienta politiei au ajuns subiecte de ziar in acea vreme, contribuind la sporirea faimei asasinului, dar si a fricii populatiei.
Multe crime petrecute in Londra acelei perioade au fost atribuite lui Jack Spintecatorul, insa numai cinci sunt considerate a fi in mod clar realizate de catre acest criminal. Cele cinci victime asasinate de catre Jack Spintecatorul au fost:Mary Ann Nichols, Annie Chapman, Elizabeth Stride, Catherine Eddowes si Mary Jane Kelly.
Mary Ann Nichols avea 43 de ani atunci cand a fost ucisa pe 31 august 1888 pe Busk’s Row (astazi Durward Street). Raportul politiei mentiona “ Nu se cunoaste o crima mai brutala si mai odioasa decat aceasta”. Annie Chapman a fost urmatoarea vctima, fiind ucisa pe 8 septembrie la varsta de 47 de ani pe Hanbury Street.
Abdomenul sau era spintecat, iar mai tarziu s-a constatat faptul ca uterul sau a fost extras.
Pe 30 septembrie a fost inregistrata o crima dubla, cele doua victime fiind Elizabeth Stride si Katherine Eddowes. In cazul lui Elizabeth Stride lipseau mutilarile din zona abdomenului, fapt ce a determinat autoritatile sa creada fie ca acest asasinat nu poate fi atribuit lui Jack Spintecatorul, fie ca asasinul a fost intrerupt in timpul atacului.
In cazul lui Eddowes, rinichiul stang si parte din uter au fost extrase. Ziarele mentionau cruzimea cu care a fost ucisa Catherine Eddowes:“in acest caz, victima era atat de desfigurata, incat identificarea a fost foarte dificila;abdomenul ii fusese practice smuls si o parte din intestine scoase si infasurate in jurul gatului”.
Ultima crima a fost si cea mai crunta. Victima, Mary Jane Kelly, a fost ucisa pe 9 noiembrie in camera in care locuia. Gatul sau era sectionat, capul aproape fiind desprins de trup, abdomenul era spintecat, bratul drept si sanii fusesera taiati, corpul fusese eviscerat.
Chipul sau a fost mutilat, iar gambele au fost razuite de carne.
Din abdomen i-au fost smulse maruntaiele. Organele interne, bucati din coaste si ficatul au fost plasate intre picioarele victimei. Criminalul asezase pe o masa carnea de pe coapse si de pe gambe, impreuna cu sanii si nasul, iar una din maini o infipsese in stomac. Aceasta este descrierea locului crimei consemnata in raportul politiei.
Cu aceasta, crimele au incetat si au inceput controversele care aveau sa dureze mai bine de un secol. In ciuda uriasului efort facut de politia metropolitana de-a lungul timpului, identitatea lui Jack Spintecatorul a ramas necunoscuta pana acum. Au fost totusi cateva nume despre care s-a vorbit mai mult. Unul dintre cele mai mari mistere, care le-a dat bataie de cap criminalistilor mai mult de un secol si a fost transpus in numeroase carti si filme, dand nastere unei serii de teorii unele mai bizare decat altele, a fost in sfarsit descifrat, gratie tehnologiilor moderne care permit testele ADN, informeaza dailymail.co.uk.
Barbatul responsabil pentru cel putin cinci crime petrecute in Londra, in toamna anului 1888, a fost identificat in persoana imigrantului polonez Aaron Kosminski, unul dintre cei sase suspecti anchetati la momentul respectiv.
Probele ADN au demonstrat fara dubiu ca Jack Spintecatorul este evreul Aaron Kosminski, care a ajuns la Londra la inceputul anilor 1880, emigrand din tara sa natala impreuna cu familia din cauza pogromului rus. Kosminski lucra ca frizer, potrivit documentelor autoritatilor londoneze, si suferea de o boala mentala, cel mai probabil schizofrenie paranoida. Documentele medicale ale vremii arata ca barbatul avea halucinatii auditive si il descriu totodata ca fiind un misogin cu inclinatii patologice spre masturbare.
Descoperirea identitatii lui Jack Spintecatorul, cum a ajuns sa fie supranumit criminalul considerat in epoca incarnarea diavolului, a fost posibila dupa ce un colectionar a cumparat un sal, in 2007, la o licitatie cu obiecte care au avut legatura cu sirul de crime. Russel Edwards, un britanic interesat de misterul crimelor de foarte multi ani, a cumparat acest sal, desi multi alti experti in seria de crime nu i-au atribuit niciodata vreo importanta acestui obiect vestimentar.
Edwards a descoperit ca obiectul fusese luat de un politist care a participat la ancheta crimelor si oferit sotiei sale. Timp de peste un secol, salul a ramas in familia politistului, in mod suprinzator fara sa fie spalat vreodata. Salul s-a aflat in posesia Muzeului de Criminalistica din Londra din 1991 pana in 2007, fara sa fi fost testat vreodata pentru urme de ADN sau sa fie expus. In 2001, a revenit in familia anchetatorului crimelor din 1888. Cinci ani mai tarziu, un test ADN a fost efectuat asupra tesaturii, pentru un documentar al televiziunii Channel 4, dar rezultatele au fost neconcludente.
Dupa ce a fost cumparat in 2007 de Russel Edwards, entuziastul criminalist amator a facut mai multe cercetari pentru a afla provenienta exacta a salului. Dupa ce a avut confirmarea ca obiectul a fost gasit langa cadavrul ultimei victime a lui Jack Spintecatorul, in 2011 Edwards a apelat la ajutorul unui expert criminalist si a efectuat mai multe analize de mare precizie, pentru a identifica existenta unor eventuale pete de sange sau alt material genetic pe tesatura. Rezultatele au fost uimitoare. Expertul a identificat urme de sange. Cercetarile ulterioare au relevat prezenta ADN-ului indeajuns de bine pastrat pentru a putea compara probele cu codul genetic al urmasilor victimei si a rudelor unora dintre barbatii banuiti a fi criminalul.
In 2012, anchetatorii au reusit sa gaseasca o ruda a criminalului, cele mai multe indicii din epoca indicand faptul ca frizerul polonez era cel mai probabil Jack Spintecatorul. Rezultatele ADN au confirmat dupa aproape doi ani de cercetare si teste ca sperma gasita pe sal era a lui Aaron Kosminski, iar astfel misterul a fost deslusit la 126 de ani de la oribilele crime.
Aaron Kosminski avea 23 de ani cand a comis crimele si locuia cu cei doi frati ai sai si cu o sora a sa foarte aproape de locul unde a fost gasita una dintre victime. In ciuda faptului ca fusese identificat de un martor ca fiind prezent in locul unde a fost ucisa una dintre femei, politia londoneza nu a avut, in 1888, sufieciente dovezi pentru a-l acuza oficial. A fost arestat pentru 24 de ore, iar apoi a fost internat pentru tot restul vietii sale intr-un azil pentru persoane cu boli psihice. A decedat pe 24 martie 1919.