" «Dar cu caii ce-ati avut?»… «domnule, domnilor»…care ati inteles sa va exprimati libertatea de expresie lovind cu pumnii un animal sau folosind argumente «luminoase» in ochii cailor, in incercarea «nobila» de a obtine o reactie violenta din partea animalului, dar el bland, intelept si bine antrenat, a ales sa confirme un vechi proverb, care spune ca «Dumnezeu nu a lasat caii sa vorbeasca pentru a nu pune oamenii in dificultate»", este mesajul Jandarmeriei Romane pe pagina sa de Facebook.
Jandarmeria precizeaza ca solicita sprijinul pentru identificarea si tragerea la raspundere, conform legii, ”a acestor «domni» care au lovit caii si i-au agresat, intr-o incercare poate, de a da un alt sens unei manifestatii pasnice, care s-a desfasurat fara incidente”.
Citeste si: Daciana Sârbu, prima reacție după ce s-a aflat că a divorțat de Victor Ponta: „Mintea mea e...”- wowbiz.ro
”Daca ii recunoasteti sau aveti imagini, va rugam sa le transmiteti pe adresa de e-mail jandarmerie@mai.gov.ro sau pe mesageria paginii de facebook a Jandarmeriei Romane”, se mai arata in mesajul Jandarmeriei.
La manifestatie de duminica seara din Capitala- la care au luat parte peste 20.000 de oameni- Jandarmeria a desfasurat efective fara precedent la protestele din acest an si, de asemenea, a fost folosit detasamentul de cavalerie. Jandarmii au facut cordon calare in fata protestatarilor atunci cand oamenii adunati in Piata Victoriei au vrut sa plece in mars pe Bulevardul Lascar Catargiu, iar manifestantii s-au imbrancit cu jandarmii si au strigat ”Rusine, rusine, rusine sa va fie”.
Jandarmeria Romana a transmis luni si un comunicat de presa in care face precizari "intrucat in spatiul public au aparut discutii referitoare la oportunitatea si legalitatea folosirii jandarmilor calare".
Astfel, Jandarmeria spune ca, in conformitate cu art. 29 din Legea nr. 550/2004 privind organizarea si functionarea institutiei, personalul jandarmeriei poate folosi animalele de serviciu in misiuni, iar scopul cailor prezenti in dispozitiv duminica seara a fost "de a orienta masa de manifestanti pe un singur sens de circulatie".
Jandarmeria a mai sustinut ca decizia de a folosi detasamentul de cavalerie nu a fost una singulara, acestia fiind folositi pe parcursul anului 2017 la 110 misiuni de asigurare a ordinii publice, mitinguri, evenimente sportive sau activitati cultural artistice- concerte cu un public numeros, iar pe parcursul acestor misiuni nu au fost inregistrate incidente.