Japonia din buricul Bucurestiului! Cele mai liniștitoare imagini ale primăverii! VIDEO
Bucureștiul nu este, și nici nu promite sa devina vreodată, un oraș în care sa îți găsești Zen-ul, în care liniștea, relaxarea și politețea să fie la ele ”acasă”.
Cu toate acestea, uneori, în anumite momente, cam rare din păcate, te poți bucura de o oaza de liniște, de un zâmbet care sa îți umple sufletul chiar dacă ești în... buricul targului.
Primăvara este, cu siguranță, cel mai îndrăgit anotimp. Cel puțin pentru japonezi care, în lunile martie și aprilie, își rezervă ore bune pentru a privi înflorirea cireșilor, florile lor roz evocând efemeritatea vieții. Acest străvechi obicei al privitului florilor de cireș reprezintă un moment de sărbătoare și bucurie care face ca parcurile din Japonia să devină neîncăpătoare pentru mulțimea celor dornici să admire frumusețea unică a florilor de cireș.
Din fericire, nu doar japonezii se pot relaxa în acest fel, ci și bucureștenii, Parcul Herăstrău având o superbă Grădină Japoneză care, duminică a fost scena unei superbe înfloriri a cireșilor japonezi. Evenimentul, numit Hanami, a fost marcat așa cum se cuvine, Ambasada Japoniei organizând o sesiune de admirare a cireșilor din Herăstrău, punând la dispoziția doritorilor și câteva păhărele de sake, dar și tradiționalul ceai verde, însoțit de tot felul de gustări delicioase, dar și alte alteliere, precum cele de muzică sau de îmbrăcăminte tradițională din Țara Soarelui-Răsare.
Și, spre surpriza tuturor, grădina japoneză din Parcul Herăstrău a fost arhiplină, sute de bucureșteni, dar și zeci de turiști stărini înghesuindu-se la evenimentul la care au avut loc și câteva ateliere, printre care, probabil, cel mai spectaculos a fost cel al pregătirii tradiționale a licorii zeilor, celebrul ceai verde japonez – matcha.
Construită acum două decenii cu sprijinul Japan World Exposition Commemorative Fund, Grădina japoneză din Parcul Herăstrău a fost refăcută în noiembrie 2017 la inițiativa Ambasadei Japoniei în România, în parteneriat cu Primăria
Municipiului București, Universitatea Națională de Arhitectură “Ion Mincu”. Refacerea spațiului din parcul herăstrău a însemnat, în fapt, armonkizarea zonei cu principiile japoneze de organizare a unei grădini, fiind construit un ”munte”, trase mici cursuri de apă, amenajată zona de pietriș și, evident, au fost plantați, șa cum se cuvine, celebrii cireși japonezi, precum și alți arbori sau arbuști specifici arhipelagului nipon.