Jocurile olimpice de break dance sau breaking, cum este denumirea oficială acceptată de Comitetul Olimpic Internațional, a debutat pe scenă în Orașul Luminilor, vineri, 9 august.

Jocurile olimpice de break dance. UPDATE 23.00 Medalia de aur la break dance a fost câștigată de japoneza Ami Yuasa, care a învins-o pe lituaniana Banevic cu 3-0.

Medalia de bronz a fost obținută de chinezoaica Liu Qingyi, cunoscută ca B-Girl 671. Aceasta a învins-o pe sportiva din India I. Sardjoe, cu scorul de 2-1.

Citește și: Jocurile olimpice de escaladă sportivă și cele de breaking, noutăți explozive la Olimpiada de la Paris. Cine a luat primele medalii din istorie

La patru ani după ce a devenit oficial parte a programului olimpic Paris 2024, sportul break dance a acordat primele medalii atât la masculin, B-Boys, cât și la feminin, B-Girls.

Sportivii sunt pregătiți, scrie site-ul oficial Olympics.com. „A fost un proces lung pentru noi și un proces foarte nou”, a declarat Phil Wizard, B-Boy canadian, în ajunul competiției de la La Concorde.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Primele imagini din timpul cutremurului care a zguduit România. Ce a surprins o cameră din Buzău. VIDEO- wowbiz.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

"Este multă emoție, multă nervozitate. Sunt aici cei mai buni pe ringul de dans, dar cred că toată lumea așteaptă cu nerăbdare să vadă cine ia medaliile la breaking”.

Superstarul și purtătorul de steag al Japoniei, B-Boy Shigekix, a spus: „Vor fi milioane de oameni care ne vor urmări și sunt recunoscător pentru toată atenția pe care o primește acest sport. Cred că fiecare dintre noi este oarecum nervos, entuziasmat".

Jocurile olimpice break dance - Shigekix din Japonia

Jocurile olimpice break dance - Shigekix din Japonia

[Sursa foto: X/Twitter]

Jocurile olimpice break dance- singurul sport nou intrat la Paris 2024

Singurul sport nou intrat la Jocurile Olimpice de la Paris este breaking-ul, forma competitivă de break dance.

Deși break dance-ul a crescut din cultura hip-hop timpurie din sudul Bronxului în anii 1970, mișcarea a devenit rapid populară în multe părți ale Franței prin anii 1980 și 1990.

Astăzi, există competiții regulate de breaking în suburbiile Parisului și în majoritatea celorlalte orașe franceze, potrivit Washington Post.

B-boy Junior, un breakdancer francez, a câștigat celebrul concurs TV „France Has Got Unbelievable Talent” în 2007.

Includerea breaking-ului în Jocurile de la Paris este o întâmplare unică: mulți din lumea sportului l-au batjocorit, iar breaking nu este în programul Jocurilor Olimpice de la Los Angeles din 2028.

Citeste si: VIDEO Cum ar fi arătat viața Ozanei Barabancea dacă nu și-ar fi pierdut mama la 14 ani. „Aș fi avut un sprijin moral. Important e că nu m-am dat bătută.”- kfetele.ro

Citeste si: Emily Burghelea, din nou la Urgențe pe mâna medicilor! Soțul ei a filmat-o pe holurile spitalului: "Nu se poate opri din tușit, are febră mare"- radioimpuls.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

A existat, totuși, o fascinație publică pentru breaking, iar Comitetul Olimpic Internațional a promovat intens evenimentele de calificare de-a lungul primăverii.

De ce se numește breaking și nu break dance?

Sportivii care practică cel mai nou sport olimpic folosesc termenul de breaking și nu breakdance, ca un tribut adus competițiilor de dans viguroase care au loc în pauzele unei piese.

Jocurile Olimpice au adoptat același nume pentru a-i onora cultura și istoria și pentru a-i păstra autenticitatea, a mai declarat Nifontov.

„În timp ce termenul breakdance a devenit popular în mass-media mainstream în anii 1980, în mare parte datorită influențelor Hollywood și comerciale, este adesea privit ca un termen care simplifică și comercializează prea mult forma de artă. Comunitatea preferă ruperea, deoarece cuprinde semnificația culturală și artistică mai profundă a dansului”, a mai explicat Nifontov pentru CNN.

Jocurile olimpice break dance. Totul se decide într-o singură zi

Competiția de două zile începe vineri cu B-Girls, iar băieții, B-Boys, urcă pe scenă a doua zi.

Concurenții trebuie să avanseze pas cu pas în turneu, să treacă prin sferturi de finală, semifinale și meciuri pentru medalii.

Spre deosebire de alte sporturi, unde competiția se împarte pe câteva zile, formatul olimpic pentru break dance este de o singură zi.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si