Preşedintele american Joe Biden și-ar fi dat acordul ca Ucraina să lovească ţinte de pe teritoriul rusesc, doar lângă oraşul Harkov și în anumite condiţii, a indicat joi un responsabil american, citat de CNN. 

Citește și: Ce urmează pentru Donald Trump după ce a fost găsit vinovat de un tribunal penal. Fostul lider de la Casa Albă ar putea ajunge după gratii

Oficialul american aflat sub protecţia anonimatului a adăugat că Statele Unite continuă să se opună atacurilor ucrainene în adâncimea teritoriului rus.

"Preşedintele Biden a dat echipei sale misiunea de a se asigura că Ucraina poate folosi armele americane cu scopul de a contraataca în regiunea Harkov, astfel încât să riposteze atunci când forţele ruse le atacă sau se pregătesc să le atace", a spus sursa citată de presa americană.

 Războiul ia o turnură periculoasă pentru Europa

Războiul ia o turnură periculoasă pentru Europa

[Sursa foto: Twitter]

SUA se opun atacului în adâncimea teritoriului Rusiei 

"Poziţia noastră cu privire la interzicerea utilizării ATACMS sau a loviturilor profunde în interiorul Rusiei nu s-a schimbat", a spus oficialul SUA.

ATACMS sunt rachete cu rază lungă de acţiune furnizate de americani Ucrainei, capabile să ajungă la o distanţă de până la 300 de kilometri.

Centrul războiului s-a mutat la Harkov

Oraşul Harkov, în estul Ucrainei, este ţinta aproape zilnică a bombardamentelor care vin în principal de pe teritoriul Rusiei.

Rusia a lansat o ofensivă în regiune la începutul lui mai şi câştigă teren în faţa unei armate ucrainene aflate în dificultate.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

Trei persoane au murit şi 16 au fost rănite în lovituri ruseşti în oraşul Harkov (nord-est), al doilea ca mărime din Ucraina, a anunţat vineri guvernatorul regiunii, Oleg Sinegubov.

"Inamicul a recurs din nou la tactica dublei lovituri, în timp ce medicii, salvatorii şi forţele de ordine erau deja la faţa locului", a adăugat Sinegubov, afirmând că printre răniţi se numără şi un medic urgentist.

Potrivit primelor elemente, două rachete S-300 au fost lansate asupra cartierului Novobavarski, vizând "exclusiv infrastructura civilă", a precizat guvernatorul.

Acest atac vine după bombardarea, pe 25 mai, a unui hipermarket din Harkov care a făcut 19 morţi.

Reacția Rusiei după anunțul făcut de Joe Biden

Mai mulţi înalţi oficiali ruşi au avut reacţii virulente vineri, după anunțul privind unda verde dată de Joe Biden regimului de la Kiev. 

Şeful comisiei de apărare a Dumei de Stat a declarat că Rusia va riposta în mod asimetric la atacurile ucrainene asupra teritoriului său cu arme furnizate de Statele Unite.

Citeste si: Monica Tatoiu, despre greutățile prin care a trecut în adolescență! În ce condiții a stat femeia de afaceri: „Aveam leucoplast pe ușă, iar ploșnițele treceau prin leucoplast.”- kfetele.ro

Citeste si: Jennifer Lopez și Ben Affleck și-au scos la vânzare bunurile comune- radioimpuls.ro

Andrei Kartapolov, şeful comisiei de apărare a Dumei de Stat (camera inferioară a parlamentului rus), a adăugat că decizia lui Biden de a permite lovituri limitate în interiorul Rusiei cu arme americane nu va afecta operaţiunea militară a Rusiei în Ucraina.

Dmitri Medvedev: Rusia ar putea să folosească arme nucleare tactice

Vicepreşedintele Consiliului Securităţii Rusiei, Dmitri Medvedev, a declarat vineri că Rusia nu a blufat atunci când a vorbit despre posibilitatea de a folosi arme nucleare tactice împotriva Ucrainei şi că conflictul său cu Occidentul ar putea escalada într-un război total.

Într-o postare pe canalul său oficial Telegram, Medvedev a afirmat că conflictul Moscovei cu Occidentul evoluează conform celui mai rău scenariu şi că "nimeni nu poate exclude escaladarea lui până la ultima etapă".

"NATO este în război cu Rusia", spune aliatul lui Putin

Medvedev a acuzat Occidentul că escaladează constant conflictul în ceea ce priveşte folosirea armelor NATO şi a transmis că Moscova consideră armele cu rază lungă de acţiune folosite de Ucraina ca fiind controlate de personal NATO.

El a avertizat că Moscova va distruge orice personal militar şi armament occidental în Ucraina sau dincolo de graniţele acestei ţări, dacă sunt implicate în atacuri asupra Rusiei.

El a mai spus că folosirea armelor cu rază lungă de acţiune împotriva Rusiei ar putea deveni un motiv de război cu NATO.

"Rusia consideră că toate armele cu rază lungă de acţiune utilizate de Ucraina sunt deja controlate direct de militari din ţările NATO. Aceasta nu este asistenţă militară, este o participare la un război împotriva noastră", a spus Medvedev. "Şi astfel de acţiuni ar putea deveni un casus belli", a adăugat el.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si