Casa Albă a transmis că Joe Biden s-a întâlnit, luni, cu premierul eston Kaja Kallas, preşedintele leton Egils Levits şi preşedintele lituanian Gitanas Nauseda şi totodată a ”subliniat susţinerea puternică a Statelor Unite” privind securitatea celor trei ţări baltice membre NATO.
”Cei patru lideri s-au angajat să-şi consolideze parteneriatul politic, militar şi economic, inclusiv prin cooperarea la NATO, în înfruntarea provocărilor pe care le reprezintă Rusia şi China”.
Joe Biden, întrunire cu liderii țărilor baltice la summitul NATO de la Bruxelles
Pentru prima dată după ce au fost intensificate anumite tensiuni între Franța și Turcia în octombrie, Emmanuel Macron şi Erdogan au avut o discuție în timpul summitului NATO, la Bruxelles.
Președintele Franței dorește ca NATO să aducă o clarificare asupra angajamentelor aliaţilor faţă de valorile, principiile şi regulile blocului militar, conform preşedinţiei franceze.
Citeste si: Ce avere are Donald Trump. Fostul președinte al SUA a câștigat majoritatea banilor din imobiliare
Totodată, premierul italian Mario Draghi a făcut mai multe afirmații în legătură cu o reacţie a fostului preşedinte Donald Trump faţă de primirea lui Joe Biden la NATO.
”Acest summit este o continuare a G7 de ieri (duminică) şi face parte din procesul reafirmării şi reconstruirii alianţelor fundamentale ale Statelor Unite slăbite de către administraţia anterioară”, a
precizat Mario Draghi.
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
”Prima vizită a preşedintelui Biden are loc în Europa şi încerc să-mi amintesc unde a fost prima vizită a preşedintelui Trump”, a afirmat Draghi.
Citeste si: Vești bune pentru români. O nouă tranşă de vaccin AstraZeneca sosește în România
Premierul italian, Mario Daghi: „Ne aflăm aici pentru a reafirma aceste alianţe, dar şi pentru a reitera importanţa Uniunii Europene (UE) în toate acestea. O UE mai puternică înseamnă o NATO mai puternică”
De asemenea, premierul britanic Boris Johnson susține că liderii NATO nu consideră China drept un adversar la fel cum consideră NATO Rusia, dar și faptul că este foarte important acestia să accepte inflența Chinei țărilor lor.
China este un ”fapt uriaş în vieţile noastre şi o nouă consideraţie strategică pentru NATO”, a afirmat Boris Johnson, la summitul NATO.
Citeste si: Angela Merkel, poziție fermă la summit-ul NATO. Ce spune despre dezinformările Rusiei
” Nu cred că cineva din jurul mesei, azi, vrea să intre într-un nou Război Rece cu China”, a precizat el.
Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro
Liderii celor 30 de state membre NATO ”văd provocările, ei văd lucruri pe care trebuie să le gestionăm împreună, dar văd şi oportunităţile, iar eu cred că ceea ce este necesar să facem să facem împreună”, mai declară Boris Johnson.
Pe de altă parte cancelarul german Angela Merkel a trasnmis că dezinformarea rusă va fi discutată la summitul, ”Provocări hibride” care
reprezintă o problemă dinc ce în ce mai mare ”atacurile cibernetice ale Rusiei şi bineînţeles campanii de dezinformare”.
Astfel, liderii statelor membre NATO vor adopta un comunicat în care îşi vor expune opinia în legătură cu China şi modul în care cdoresc să gestioneze influenţa din ce în ce mai mare a acesteia.
Citeste si: Donald Trump împlinește 75 de ani. Ce gafe celebre a făcut fostul președinte american