Președintele-ales Joe Biden a rostit marți seară primul său discurs în capitala Statelor Unite, pe esplanada de la Monumentul lui Lincoln. El a dedicat acest moment, în care a vorbit despre memorie și vindecare, celor peste 400.000 de victime pe care pandemia le-a făcut numai în SUA.

Învestitura este ceremonia oficială care marchează începutul unei noi preşedinţii şi are loc la Washington D.C. Singurul element obligatoriu este ca preşedintele ales să citească jurământul de instalare în funcţie: "Jur solemn să îndeplinesc cu bună credinţă funcţia de preşedinte al Statelor Unite şi să fac tot ce

îmi stă în putinţă să păstrez, să protejez şi să apăr Constituţia Statelor Unite''. 

Citeste si: Donald Trump urmează să graţieze aproximativ 100 de persoane în ultima sa zi la Casa Albă

Odată ce va rosti aceste cuvinte, Biden va deveni cel de-al 46-lea preşedinte al SUA, iar ceremonia de învestitură oficială se va fi încheiat.

Primul discurs al lui Joe Biden la Washington

Joe Biden a mers pe esplanadă alături de soția sa, Jill. El a fost însoțit și de viitoarea vicepreședintă Kamala Harris, care a venit împreună cu soțul ei.

„Ca să ne vindecăm, trebuie să ne aducem aminte. Uneori amintirile sunt dureroase, însă doar așa ne putem vindeca. Este important să facem asta ca națiune. De aceea ne aflăm azi aici. Între apus și răsărit, să lăsăm luminile să strălucească în întuneric de-a lungul bazinului sacru și să ni-i amintim pe toți cei pe care i-am pierdut”, a spus Biden, cu trimitere la cei peste 400.000

de americani care și-au pierdut viața din cauza pandemiei de coronavirus.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Citeste si: Doctorul Fauci- detalii inedite despre campania de vaccinare: „Posibil să fie vaccinaţi 100 de milioane de oameni”

Ultimul discurs al lui Donald Trump

Preşedintele în exerciţiu al Statelor Unite Donald Trump şi-a luat rămas bun, marți seară, de la naţiunea pe care a condus-o timp de patru ani, ani plini de controverse şi de violenţe fără precedent.

Nu a pronunţat nicio clipă numele celui care l-a înfrânt în alegeri, dar a urat noii administraţii „noroc”, conform Digi24. El nu şi-a asumat niciun fel de responsabilitate în atacul de la Capitoliu, s-a mulţumit să-l condamne.

Trump nu a uitat să se laude pentru vaccinul anti-Covid 19, dar nu a spus câţi americani au murit din cauza virusului. A amintit şi de faptul că a fost blocat pe reţelele de socializare şi a promis că mişcarea pornită de el în 2016 va continua.

Citeste si: VIDEO- Vom avea călătorii mai sigure cu pașaportul verde de vaccinare

Când are loc ceremonia de învestire

Conform Constituţiei SUA, ceremonia de învestitură a unui nou preşedinte are loc la 20 ianuarie. Discursul de deschidere este programat de obicei în jurul orei 11:30 EST (16:30 GMT, 18:30 ora României), iar Joe Biden şi Kamala Harris vor depune jurământul la amiază. Biden se va muta la Casa Albă- reşedinţa sa pentru următorii patru ani- în aceeaşi zi.

Însă ceremonia de învestitură nu a avut mereu loc în ianuarie. Iniţial, Constituţia SUA stabilise pentru 4 martie ziua în care noii lideri depuneau jurământul.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Cei mai mulţi preşedinţi au jurat cu mâna pe Biblie, deşi nu există o regulă în acest sens. Barack Obama a folosit două Biblii în acelaşi timp, în schimb, Franklin Delano Roosevelt nu a jurat pe Biblie.

Citeste si: Bill Gates a prevestit pandemia de COVID-19. S-a îndeplinit sau nu ce a zis miliardarul?

Măsuri de securitate fără precedent

În mod obişnuit, pentru ceremoniile de învestitură se fac planuri detaliate de securitate, însă acum cu atât mai mult, după ce o mulţime de susţinători ai preşedintelui în exerciţiu Donald Trump a luat cu asalt clădirea Capitoliului, la 6 ianuarie.

Washington D.C. se află deja sub incidenţa stării de asediu- ca urmare a unui ordin dat de primăriţa oraşului Washington, Muriel Bowser, pe fondul violenţelor de la Capitoliu- care va rămâne în vigoare pe tot parcursul ceremoniei de învestitură.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si