Președintele SUA Joe Biden l-a numit „criminal de război” pe liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, fiind pentru prima dată când folosește explicit sintagma de la invadarea Ucrainei de către Rusia, potrivit The Guardian.

Citeste si: Ce condiție a pus Rusia pentru o eventuală întâlnire între Putin și Zelenski

În timp ce vorbea miercuri cu reporterii din camera de est a Casei Albe, Joe Biden l-a catalogat pe Putin drept „criminal de război”.

Este pentru prima dată când Biden folosește acest termen cu referire la liderul Rusiei. În trecut, Casa Albă a evitat să folosească expresia „criminal de război”, invocând o anchetă în curs de desfășurare privind invadarea Ucrainei de către Rusia.

Reacția Kremlinului: „Este de neiertat” 

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov a reacționat miercuri seară la afirmația liderului american, spunând că această caracterizare a președintelui rus drept criminal de război este o „retorică de neacceptat și de neiertat”, relatează agenția rusă de presă Tass.

Citeste si: Curtea de la Haga ordonă Rusiei să oprească operațiunea militară din Ucraina. Reacția lui Zelenski

Curtea de la Haga: Putin nu avea niciun motiv să atace Ucraina

Declarațiile lui Biden asupra lui Putin vin după o decizie luată miercuri de Curtea Internațională de Justiție (CIJ) a ONU care a ordonat Rusiei să-și oprească invazia în Ucraina.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Citeste si: Vladimir Putin, catalogat de Senatul SUA drept un criminal de război

Curtea de la Haga a precizat că nu a văzut nicio dovadă conform căreia Ucraina ar fi comis un genocid împotriva vorbitorilor de limbă rusă din estul țării, justificarea Rusiei. pentru războiul brutal declanșat în țara vecină.  

Senatul Statelor Unite a adoptat marţi în unanimitate o rezoluţie prin care îl condamnă pe preşedintele rus Vladimir Putin drept criminal de război, informează Reuters.

"Vladimir Putin, odată ce  ar fi condamnat pentru crime de război, ar putea fi executat oriunde, oricând dacă ar ieși din Rusia. Drept urmare, el nu ar mai putea participa la nicio reuniune, întâlnire au activitate internațională pe alte spații decât cele controlate de Rusia. S-ar putea deplasa doar în state care nu recunosc autoritatea hotărârilor Curții Penale Internaționale de la Haga”, a declarat miercuri un colonel magistrat român. 

Forțele ruse au bombardat teatrul din Mariupol unde se adăposteau sute de oameni

Oficialiii din Ucraina au raportat miercuri seara un nou atac dezastruos, în care ar fi fost ucise mai bine de 1200 de persoane.

Citeste si: Vladimir Putin: „Dacă Occidentul crede că Rusia va face un pas înapoi, nu înțelege nimic. Operațiunea militară merge până la capăt”

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Conform informațiilor transmise de presa internațională, precum și de Ministrul de Externe ucrainean Dmytro Kuleba, clădirea Teatrului Dramatic era utilizată pe post de adăpost anti-bombardament, astfel că sute de persoane s-au aflat acolo, în momentul când a avut loc bombardamentul. 

Volodimir Zelenski: Rusia trebuie să se conformeze după decizia Curții de la Haga

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a salutat decizia Curții Internaționale de Justiție (CIJ) prin care se cere Rusiei să își înceteze acțiunile militare din Ucraina.

Citeste si:  Curtea Internaţională de Justiţie, verdict privind invazia Rusiei în Ucraina

"Ucraina a obținut o victorie completă în cazul său împotriva Rusiei la Curtea Internațională de Justiție. CIJ a ordonat oprirea imediată a invaziei. Ordinul este obligatoriu, conform dreptului internațional. Rusia trebuie să se conformeze imediat. Ignorarea ordinului va izola și mai mult Rusia", a scris Zelenski pe Twitter


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si