Președintele american Joe Biden a anunțat marți seara că Statele Unite interzic importurile rusești de petrol, gaze naturale și cărbune, după cum au transmis din cursul zilei surse citate de CNN. Joe Biden a făcut declarații de presă începând cu ora 18.00 (ora Romaniei)- vezi video mai jos.

Citeste si: De ce a devenit litera Z un simbol pro-război în Rusia

„Petrolul rusesc nu va mai fi acceptabil în porturile SUA și poporul american îi va da încă o lovitură puternică mașinăriei de război a lui Putin”, a anunțat marți Joe Biden de la Casa Albă.

Citeste si: Președintele Xi Jinping: China este ''îndurerată să vadă flăcările războiului în Europa''

Joe Biden a mai spus că a decis să ia această măsură știind foarte bine că „mulți dintre partenerii noștri europeni s-ar putea să nu se afle într-o poziție de a putea să ni se alăture”, dat fiind că producția de petrol a Statelor Unite este mai mare decât a tuturor statelor membre ale UE la un loc.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Cu două zile în urmă, secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat că SUA și aliații săi explorează în mod activ modalități de a interzice importurile de petrol rusesc, care ar afecta și mai mult economia Rusiei, în timp ce aceasta încearcă să facă față sancțiunilor economice paralizante.

Ce soluții alternative are Casa Albă pentru criza petrolieră

Importurile americane din Rusia reprezintă o mică parte din totalul energetic al țării- aproximativ 8% în 2021, din care doar 3% a reprezentat țițeiul.

Oficialii economici de la Casa Albă sunt angajați de mai bine de o săptămână în analizarea modului de a gestiona orice decizie de a întrerupe aceste importuri, potrivit oficialilor citați de CNN.

Citeste si: Zelenski promite să îi ucidă pe cei care au ucis o familie cu doi copii

Oficiali ai administrației Biden s-au deplasat în Venezuela în weekend pentru discuții cu privire la posibilitatea de a permite țării să-și vândă petrolul pe piața internațională, ajutând la înlocuirea combustibilului rusesc.

Joe Biden ar putea călători în Arabia Saudită, în timp ce SUA lucrează pentru a convinge regatul să-și mărească producția. Și un acord nuclear cu Iranul ar putea aduce volume semnificative de petrol înapoi pe piață.

Europa nu a renunțat încă la gazul rusesc

Statele Unite ale Americii vor face mișcarea unilateral, fără aliații săi europeni, din cauza dezacordului dintre națiunile europene cu privire la interzicerea energiei rusești.

Țările UE au mult mai multă expunere la energia rusă decât SUA, iar state ca Germania sau Ungaria au anunțat deja că se opun embargo-ului impus gazelor și petrolului rusesc.

Ce țări europene sunt cele mai dependente de gazul din Rusia 

[Sursa foto: CNN]

Rusia amenință că va opri aprovizionarea cu gaz a Europei 

Un înalt oficial rus a amenințat luni că va întrerupe aprovizionarea cu gaze naturale a Europei, ca răspuns la posibilele interdicții de import de petrol cu care Moscova s-ar putea confrunta în curând din cauza invaziei sale în Ucraina.

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Citeste si: Cum poate adera o țară la Uniunea Europeană. Ucraina a cerut oficial să intre în UE

Viceprim-ministrul rus Alexander Novak a amenințat că Rusia va întrerupe aprovizionarea cu gaze naturale către Europa prin conducta originală  Nord Stream 1, după ce Germania a decis să blocheze funcționarea conductei Nord Stream 2.

Peste 200 de companii s-au retras din Rusia până acum

Peste 200 de companii și-au anunțat retragerea din Rusia în semn de protest, de când Moscova a început invazia devastatoare a Ucrainei. Cu toate acestea, unele mari companii occidentale au continuat să opereze în Rusia. Numim dintre cele mai mari: Coca-Cola, Hilton, Honeywell, Marriott, Mars, McDonald’s, Nestle, Pepsi, Starbucks sau Unilever.

Citeste si:  Evenimente private 2022: Când se reiau nunţile? Anunţul făcut de ministrul Sănătăţii

Lista completă, actualizată, a companiilor care și-au redus sau suspendat operațiunile în Rusia, precum și a celor care rămân, începând cu 8 martie, a fost realizată de Universitatea Yale.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si