Președintele american Joe Biden urmează să călătorească în Europa săptămâna viitoare pentru o întâlnire extraordinară cu liderii NATO și pentru a demonstra sprijinul SUA pentru Ucraina, a confirmat Casa Albă marți seara.

Citeste si: Șeful NATO, avertisment înfricoșător despre următorul pas al Rusiei

Secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, a refuzat să spună dacă președintele Joe Biden va călători și în Polonia, după cum au raportat unele instituții media, potrivit CNN. Deplasarea lui Biden în Europa urmează unei vizite a vicepreședintelui SUA Kamala Harris

, în Polonia și România, săptămâna trecută.

Citeste si: Aproximativ 300 de militari belgieni s-au alăturat forței NATO dislocată în România

„Încă lucrăm la detaliile finale ale călătoriei și cum ar putea arăta, dar nu am mai multe detalii în acest moment”, a spus Joe Psaki în timpul briefingului de presă de marți la Casa Albă.

De ce vine Joe Biden în Europa

Oficialul de la Casa Albă a spus că obiectivul președintelui „este să se întâlnească, în persoană, față în față cu omologii săi europeni și să discute și să evalueze unde ne aflăm în acest moment al conflictului, în invazia Ucrainei de către Rusia”.

Citeste si: Personalul și pacienții celui mai mare spital din Mariupol au fost luați ostatici de către trupele ruse

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Misiunea SUA la NATO a oferit în premieră informația. „Președintele Biden se va deplasa la Bruxelles, Belgia, la sfârșitul acestei luni, unde se va alătura summitului extraordinar al NATO din 24 martie pentru a discuta eforturile de descurajare și apărare în curs ca răspuns la atacul neprovocat și nejustificat al Rusiei asupra Ucrainei, precum și pentru a ne reafirma angajamentul ferm față de aliații noștri NATO”, a declarat secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, reporterilor la conferința de presă de marți, confirmând tweet-ul NATO.

Secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, la conferința de presă de marți, 15 martie

[Sursa foto: Twitter / CNN]

Joe Biden va participa de asemenea la o reuniune a şefilor de stat şi de guvern din UE, în cursul căreia vor fi evocate eforturile care urmăresc impunerea de sancţiuni economice Rusiei, furnizarea de ajutor umanitar celor afectaţi de violenţă şi reacţia la alte provocări, a precizat purtătoarea de cuvânt de la Casa Albă.

"America de Nord şi Europa trebuie să facă front comun"

Summitul NATO din 24 martie va aborda "consecinţele invadării Ucrainei de către Rusia, sprijinul nostru ferm pentru Ucraina şi întărirea capacităţii de descurajare şi a apărării NATO în faţa noii realităţi pentru securitatea noastră", a transmis Stoltenberg printr-un comunicat de presă.

Citeste si: O tânără jurnalistă de origine ucraineancă a fost omorâtă în apropiere de capitala Kiev. Oleksandra avea doar 24 de ani

"În această perioadă critică, America de Nord şi Europa trebuie să continue să facă front comun", a mai spus el.

Klaus Iohannis vrea întărirea flancului estic al NATO

Flancul estic al NATO trebuie consolidat în contextul războiului din Ucraina, la nivelul celui din zona Mării Baltice, pentru a putea preveni orice conflict în zonă, a transmis, marţi, preşedintele Klaus Iohannis, după discuţiile avute la Palatul Cotroceni cu omologul său bulgar, Rumen Radev.

Citeste si:  Mesajul lui Zelenski pentru NATO: "Unii aliați sunt hipnotizați de războiul lui Putin"

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Preşedintele Iohannis a subliniat că securitatea şi stabilitatea Mării Negre sunt foarte importante, iar fiecare stat riveran are responsabilitatea de a le asigura.

"România va continua să acţioneze ca un stat responsabil pentru asigurarea securităţii cetăţenilor noştri şi a regiunii, fiind pe deplin deschisă cooperării cu Bulgaria în acest scop", a afirmat şeful statului.

Citeste si: Klaus Iohannis se așteaptă ca valul de refugiați din Ucraina să crească. Ce au stabilit președinții României și Bulgariei

"Noi nu considerăm că acest conflict se va extinde în ţările NATO, însă, pe de altă parte, vrem să fim foarte bine pregătiţi pentru orice situaţie, de aceea în Flancul estic trebuie să consolidăm apărarea. Flancul estic trebuie să fie puternic şi trebuie să fie atât de puternic încât nimeni să nu aibă vreodată ideea că ar trebui să atace pe Flancul estic. Acesta este conceptul Strenght and deterrence al NATO, care îl face pe orice posibil adversar să renunţe la un atac. Este foarte clar că Flancul estic trebuie consolidat, trebuie echilibrat în aşa fel încât şi partea noastră, partea sudică, partea spre Marea Neagră să fie la fel de bine consolidată şi apărată cum este partea nordică, spre Baltică, în acest sens noi credem că putem să prevenim orice conflict pe zona noastră", a mai spus Klaus Iohannis.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si