Close sidebar
Close sidebar

John Ashbery, unul dintre cei mai mari poeti americani ai secolului XX, a murit la varsta de 90 de ani

John Ashbery, unul dintre cei mai mari poeti americani ai secolului XX, a murit la varsta de 90 de ani, in statul New York, a anuntat duminica familia sa, citata de AFP.

V.P.,


DISTRIBUIE
acest articol

Autor de poezie avangardista şi experimentala, opera sa este pe alocuri controversata din cauza ca multi vedeau poemele putin accesibile.

"Mi s-a spus ca poeziile mele nu sunt accesibile", declara el inr-un interviu in 2005 la postul public de radio NPR." Poemele mele vorbesc despre intimitatea noastra şi despre dificultatea de a ne gandi la noi inşine".

Nascut la 28 iulie 1927, la Rochester, in statul New York, John Ashbery a studiat la Universitatea din Columbia. ii placea sa combine in scrierile sale limbajul uzual cu unele consideratii elevate.

Volumul "Self-Portait in a Convex Mirror" l-a ajutat sa devina singurul scriitor american care a obtinut trei recompense importante in acelaşi an pentru aceeaşi opera, premiul Pulitzer, National Book şi National Book Critics Circle.

Citeste si: Ana Maria Vasiliu va fi înmormântată lângă Mădălina Manole. Trupul neînsuflețit al tinerei a fost depus la o capelă din Ploiești. Ce se întâmplă cu Gabriel Vasiliu în aceste momente- kanald.ro

Citeste si: Oana Lis, în doliu! Mesajul dureros transmis în urmă cu puțin timp: “Nu știi niciodată când vorbești ultima oară cu un om”- wowbiz.ro

Citeste si: Descoperire arheologică rară, în timpul restaurării catedralei Notre-Dame: Sicriul unui cunoscut poet a fost găsit în toiul lucrărilor- antena3.ro

In 2012, John Ashbery a primit de la preşedintele Barack Obama o inalta distinctie americana, National Humanities Medal.

 

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI