Joia Mare 2023. Cea mai cunoscută tradiție asociată acestei zile este vopsirea ouălor de Paști. Pe lângă aceasta, numeroase obiceiuri stau la baza zilei de joi. 

Joia Mare 2023. Ce nu este bine să faci?

Joia Mare din Săptămâna Patimilor este o zi cu mare însemnătate pentru credincioși. Potrivit credinței creștin-ortodoxe, în această zi Mântuitorul a spălat picioarele ucenicilor, fiind îndemnați spre smerenie.

Tot în Joia Mare, gospodinele vopsesc ouăle în roșu, urmând ca în Sâmbăta Mare să se prepare cozonacii și pasca.

Joia Mare este cunoscută de creștini și sub numele de  Joia celor 12 Denii. Potrivit tradiției, cele 12 lumânări aprinse în timpul Deniei vor fi aprinse pe parcursul întregului an, considerându-se că acestea au puteri deosebite.

Citește și: Săptămâna Patimilor 2023. Ce se face și ce nu se face în ultima săptămână înainte de Paște?

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

În anumite zone de la sate se fac focuri pentru suflete celor dragi trecuți în neființă, despre care se spune că vin şi stau la ştreaşina casei unde au trăit.

Din acest motiv se spune că în această zi nu este bine să dai cu mătura, pentru ca praful să nu ajungă pe sufletele celor decedați.

Femeile însărcinate mergeau la Denie cu o sfoară cu noduri, pe care o desfăceau la fiecare evanghelie, pentru a naşte mai uşor atunci când venea timpul să își aducă pe lume copiii.

O superstiție veche spune că Joimărița, o sfântă mitologică asemănătoare Sfintei Vineri, umbla pe ulițile satelor să vadă dacă gospodăriile sunt îngrijite.

În cazul în care acestea nu erau îi blestema pe cei care trăiau acolo, iar aceștia aveau parte de un an plin de greutăți și ghinioane.

În Joia Mare femeile nu au voie să spele haine, nici cu mâna si nici cu maşina de spălat și nici să facă parastase. Ultima zi în care puteau face asta era Miercurea Mare, potrivit obiceiurilor strămoşeşti.

Ce alimente nu trebuie să consumi în această zi?

În gospodăriile românești, în această zi creștinii înroșesc ouăle și pregătesc cozonacii și pasca. Pasca se face din făină albă cernută în tava specială. Cojile de ouă folosite la pască nu se aruncau si nici nu se ardeau. Ele se strângeau cu multă grijă într-un vas special şi se aruncau în Sâmbata Paştelui pe o apă curgătoare fiind considerat că astfel, găinile si puii aveau sa fie paziţi de păsările prădătoare peste vară, potrivit  creştinortodox.ro.

Joi este ziua din Săptămâna Patimilor când gospodinele vopsesc ouăle în roşu, urmând ca în Sâmbata Mare să coacă pasca şi cozonacul care vor fi aduse la biserica în noaptea de Înviere pentru a fi sfinţite.

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Citește și: Secretul ouălor de Paște 2023. Cât timp trebuie fierte înainte de a fi vopsite?

În această zi două alimente sunt total interzise de tradiţie, inclusiv în Joia Mare, chiar şi pentru cei care nu ţin post. Este vorba despre consumul oţetului şi al urzicilor. Se spune că, atunci când era răstignit pe cruce, Iisus Hristos a fost bătut cu urzici, înţepându-i rănile, şi stropit cu oţet, pentru a-i provoca şi mai multe usturimi.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si