Pe 9 iunie 2024 au avut loc alegerile locale și alegerile europarlamentare. Urnele de vot au fost deschise de la ora 07:00 până la ora 22:00, iar la unele secții de votare programul a fost prelungit până la ora 23:59. 

Prezența la vot a depășit în unele județe pragul de 60%. Județele codașe au trecut, cu puțin, pragul de 40%. Potrivit site-ului oficial al Autorității Electorale Permanente, alegătorii din mediul rural au fost numeric superior celor din mediul urban.

Județele cu cea mai mare prezență la vot și cele codașe

[Sursa foto: istockphotos]

Județe fruntașe și județe codașe în ceea ce privește prezența la vot

Cea mai mare prezență la vot a fost înregistrată în județul Olt, cu 61.74%. Pe locul al doilea s-a poziționat județul Teleorman, cu o prezență de 60.75%, în timp ce locul al treilea în ceea ce privește cea mai mare prezență la vot îl ocupă județul Sălaj, cu 58.33%.

Județul codaș în ceea ce privește prezența la vot, singura regiune cu mai puțin de 40%, este județul Vaslui, cu 37.23%.

Tot locuri codașe, dar cu o diferență considerabilă față de procentul județului Vaslui, se poziționează județul Iași, cu 41.05%, și județul Galați, cu 42.41%.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Pragul de 50% în ceea ce privește prezența la vot a fost depășit în județele Satu Mare, Maramureș, Bihor, Cluj, Bistrița-Năsăud, Mureș, Alba, Arad, Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți, Gorj, Dolj, Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, Prahova, Ilfov, Călărași, Ialomița, Buzău, Vrancea, Covasna și Harghita.

Citește și: Rezultate exit-poll sectoare București. Răsturnare de situație în lupta pentru Primăria Sectorului 1. Cine vor fi primarii de sector în Capitala UPDATE

Județele cu cea mai mare prezență la vot și cele codașe

[Sursa foto: roaep.ro]

Alegătorii din mediul rural, numeric superior celor din mediul urban

Autoritatea Electorală Permanentă a publicat și statistica privind numărul alegătorilor care au ieșit la vot, atât din mediul urban, cât și din mediul rural.

În mediul urban, la urne, s-au prezentat 4.408.471 de români.

Alegătorii din mediul rural, numeric superior celor din mediul urban

[Sursa foto: istockphotos]

În mediul rural, la urne, s-au prezentat 4.634.720 de români.

Se poate observa o diferență considerabilă în ceea ce privește prezența la secțiile de votare între mediul urban și mediul rural. Cu 226.249 mai mulți cetățeni din mediul rural au ieșit la vot decât cetățenii din mediul urban.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si