Lovitură dură primită de Julian Assange. Poate fi extrădat în SUA, pentru a fi judecat de spionaj
Fondatorul Wikileaks Julian Assange poate fi extrădat din Marea Britanie în Statele Unite, a decis vineri Curtea Supremă din Londra.
Julian Assange poate fi extrădat în SUA, a hotărât Înalta Curte de justiție din Marea Britanie, care a anulat o hotărâre la începutul acestui an, informează The Guardian. Decizia de astăzi aduce o lovitură majoră eforturilor cofondatorului Wikileaks de a preveni extrădarea sa în SUA unde se va confrunta cu acuzații de spionaj.
Citeste si: ONU: Julian Assange a fost torturat
Decizia luată vineri, 10 decembrie, anulează hotărârea anterioară conform căreia cofondatorul Wikileaks nu putea fi extrădat din cauza problemelor de sănătate mintală.
Citeste si: Probleme pentru Donald Trump, după asaltul asupra Capitoliului SUA din ianuarie
Potrivit presei britanice, opțiunile de a face apel rămân deschise echipei juridice a lui Assange.
Un set de asigurări politice a fost prezentat în acest an, ca parte a încercărilor SUA de a depăși decizia din ianuarie a judecătorului districtual Vanessa Baraitser, potrivit căreia Assange nu putea fi extrădat din cauza îngrijorărilor legate de sănătatea sa mintală și a riscului de sinucidere într-o închisoare din SUA.
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Judecătorii Burnett și Holroyde au decis vineri, la Înalta Curte din Londra, că Assange ar putea fi extrădat.
Citeste si: VIDEO| Cofondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a fost arestat la Londra
Autoritățile americane au câștigat în instanță cererea de a anula decizia unui judecător britanic potrivit căreia fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, nu ar trebui extrădat pentru a fi acuzat în Statele Unite.
Australianul în vârstă de 50 de ani a fost acuzat în SUA în temeiul Legii de spionaj pentru rolul său în publicarea unor documente militare și diplomatice clasificate, conform CNN.
În primăvara anului 2019, Assange a fost arestat la Ambasada Ecuadorului, aflată în centrul Londrei, în baza unui mandat de arestare emis pe 29 iunie 2012, pentru că nu s-a prezentat la tribunal.
El a fost transportat atunci la o secţie de poliţie din centrul Londrei unde a rămas înainte să apară în faţa Tribunalului din Westminster.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Poliţia a anunţat că a putut intra în ambasadă după ce Ecuadorul i-a retras lui Assange statutul de azilant.
Julian Assange se afla în Ambasada Ecuadorului din 2012 după ce a cerut azil politic în urma unei hotărâri judecătoreşti conform căreia el ar trebui să fie extrădat de către Marea Britanie în Suedia pentru a fi judecat pentru acuzaţiile de agresiune sexuală.
Suedia a renunţat la acuzaţii în 2017, însă Assange a rămas în ambasadă din cauza mandatului de arestare pe numele său emis de poliţia metropolitană britanică.