Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a restrâns codul roșu și codul portocaliu de caniculă.

Citește și: România, între temperaturi extreme, își numără victimele. Vremea face ravagii

În cursul zilei de joi, 18 iulie, se menține valul de căldură persistent și disconfort termic ridicat în special în zonele de centru și sud ale țării.

Capitala și 11 județe rămân sub avertizare COD ROȘU de caniculă, în timp ce alte județe se vor afla azi sub COD PORTOCALIU.

Jumătatea de nord a României iese de sub avertizările de căldură extremă, în timp ce județele din centrul teritoriului se află sub avertizare COD GALBEN.

COD PORTOCALIU
Interval de valabilitate: 18 iulie
Fenomene vizate: val de căldură persistent, caniculă, disconfort termic accentuat
Zone afectate: Banat, nordul Olteniei și al Munteniei, sudul Moldovei

În Banat, nordul Olteniei și al Munteniei, precum și în sudul Moldovei valul de căldură va persista. Va fi caniculă, iar temperaturile maxime vor fi de 35...38 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.
Local, minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor caracteriza o noapte tropicală.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță- wowbiz.ro

Citeste si: Cimitirele civilizației umane. Cum au ajuns să fie abandonate pe câmpuri milioane de mașini, avioane, biciclete și chiar tancuri- antena3.ro

COD ROȘU
Interval de valabilitate: 18 iulie
Fenomene vizate: val de căldură intens și persistent, caniculă, disconfort termic deosebit de accentuat
Zone afectate: județele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, municipiul București, Călărași, Ialomița, Brăila, Tulcea și Constanța

În județele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, municipiul București, Călărași, Ialomița, Brăila, Tulcea și Constanța valul de căldură va continua să fie intens.

Se vor înregistra temperaturi maxime între 38 și 41 de grade, iar pe litoral vor fi de 34...37 de grade. Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Minimele termice nu vor coborî sub 22...24 de grade, astfel că vor caracteriza o noapte tropicală.

Codul galben va afecta sudul Crișanei, sud-vestul Transilvaniei, centrul Moldovei și zona Carpaților Meridionali.

Aici valul de căldură va persista și disconfortul termic va fi ridicat. Temperaturile maxime vor fi de 33...35 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Local, minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor caracteriza o noapte tropicală.

anm meteo Jumătatea din țară scapă de caniculă azi

Jumătatea de nord scapă de caniculă azi

[Sursa foto: Meteo Romania]

Unde lovesc vijeliile 

ANM avertizează că instabilitatea atmosferică accentuată cuprinde progresiv aproape toată țara, începând cu joi ora 10.00 și până vineri la 2 noaptea.

Este vorba de intensificări ale vântului și vijelii (rafale în general de 55...70 km/h), grindină, descărcări electrice și averse torențiale.  

Citeste si: VIDEO Cum și-a găsit Alin Oprea tatăl natural? „Am ales special seara de Crăciun și vârsta de 33 de ani. Era vârsta la care Iisus Hristos s-a răstignit și luna în care s-a născut.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul dur în limba română al lui Michele Morrone după ce a vizitat o parte din atracțiile turistice din România- radioimpuls.ro

Citeste si: „Orașul Mântuirii” sau „mini-Grecia” de la malul Mării Negre. Așezarea antică ascunde un tezaur chiar lângă țărm- antena3.ro

COD GALBEN
Interval de valabilitate: 18 iulie, ora 10 – 19 iulie, ora 02
Fenomene vizate: instabilitate atmosferică temporar accentuată

În intervalul menționat, în zona de munte, Oltenia, Muntenia, Moldova, Transilvania și local în Dobrogea și Maramureș vor fi perioade cu instabilitate atmosferică.

Aceasta se va manifesta prin intensificări ale vântului și vijelii (rafale în general de 55...70 km/h), grindină, descărcări electrice și averse torențiale.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20...25 l/mp și izolat de peste 40...50 l/mp.

Manifestări de instabilitate atmosferică vor fi și în restul teritoriului, dar pe arii restrânse.

COD GALBEN de vijelii

Avertizare COD GALBEN de vijelii 

[Sursa foto: Meteo Romania]


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si