Close sidebar
Close sidebar

Juncker cere înfiinţarea unei armate a Uniunii Europene: ”UE are nevoie de o structură militară permanentă”

Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a propus miercuri, in cadrul discursului sau anual despre starea Uniunii Europene, sustinut in fata Parlamentului European, infiintarea unei armate a Uniunii Europene, precum si formarea unei noi Agentii de Paza a Frontierelor care sa monitorizeze persoanele care vor intra pe teritoriul UE.

,


DISTRIBUIE
acest articol

”Europa trebuie sa se afirme mai bine(...) In ultimii zece ani am participat la peste 30 misiuni civilie si militare ale UE, dar fara structuri permanente nu vom putea actiona intr-o maniera eficienta. Va fi nevoie sa dispunem de un comandament general unic in interiorul Uniunii Europene. Trebuie sa ne orientam si pentru resurse militare comune care in anumite cazuri vor tine de UE. In totala complementaritate cu NATO”, a spus Juncker, in cadrul discursul anual despre starea Uniunii Europene in fata Parlamentului European, reunit in sesiune plenara la Strasbourg, potrivit News.ro.

Presedintele Comisiei Europene sustine ca acest comandament nu va afecta cooperarea transatlantica.

”Din punct de vedere economic punerea in comun a resurselor noastre miliatre este perfect justificata pe baza directiilor de cooperare care sunt deja in vigoare. Daca nu am avea o astfel de cooperare asta ne-ar costa intre 25 si 100 de milioane de euro pe an. Industria europeana a apararii trebuie sa dea dovada de activitate de aceea propunem, inainte de finalul anului, sa fie creat un fond european al apararii pentru a stimula in mod activ activitatea de cercetare”, a mai spus Juncker.

Citeste si: Cine este și cum arată Alina, soția lui Gabriel Cotabiță: „I-am dat un mesaj pe Facebook, ca un fan obișnuit”- kanald.ro

Citeste si: Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”- wowbiz.ro

Citeste si: Ce avere are Călin Georgescu, candidatul care a provocat cea mai mare surpriză la alegerile prezidențiale- antena3.ro

El a precizat ca infiintarea acestei structuri se poate realiza pe baza Tratatului de la Lisabona care prevede ca statele membre care doresc sa puna in comun capacitatile de aparare sub forma unei cooperari structurate permanente o pot face.

Anul trecut, presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a pledat pentru o armata europeana, care sa asigure UE mai multa forta pentru a face fata amenintarilor reprezentate de Rusia si nu numai.

Propunerea este puternic sustinuta de Germania si Franta, existând semnale si din partea Italiei, insa o decizie nu a putut fi luata pâna acum, din cauza opozitiei traditionale a Marii Britanii. Pe 16 septembrie va avea loc, la Bratislava, prima reuniune a Consiliului European la care Marea Britanie nu va participa, subiectul armatei europene urmând a fi discutat de liderii UE.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI