Atunci când o planetă se află la opoziție este situată de fapt la partea opusă a Pământului față de Soare. Opoziția lui Jupiter se petrece la fiecare 13 luni. De pe Pământ, atunci când Soarele va apune în vest, Jupiter va răsări în est, total opus. Cât timp se află în opoziție, planetele par mai mari și mai luminoase.

Jupiter răsare la 90 de minute după Saturn și se vede toată noaptea.

Dacă priviți cerul seara, căutați-l pe Jupiter înspre est, nu foarte sus pe cer. La miezul nopții se află sus pe cer, înspre sud, iar la sfârșitul nopții, înspre vest. În toate cazurile planeta se vede ca un astru foarte strălucitor care nu pâlpâie. Pe 26 septembrie se va afla la distanța cea mai mică de Pământ (din tot anul), la o depărtare de 591 de milioane de km. Planeta se vede bine prin telescoape, cei patru sateliți ai săi fiind vizibili mai mereu ”, explică Observatorul astronomic. 

Jupiter

Jupiter se află luni la cea mai mică distanță de Pământ. Astronomii explică ce se va întâmpla

[Sursa foto: PixaBay]

Jupiter va fi la cea mai mică distanță de Pământ

Pământul și Jupiter nu orbitează în Jurul Soarelui în cercuri perfecte și din acest motiv trec la distanțe diferite în timpul unui an. Fenomenul din acest an este și mai spectaculos căci se află la cea mai apropiată distanță când planeta se află în opoziție.

Jupiter va fi la cea mai apropiată distanță față de Pământ din ultimii 59 de ani, mai exact 367 de milioane de mile în cel mai apropiat punct.

Este aproximativ aceeași distanță cu cea din 1963. La punctul cel mai îndepărtat, Jupiter se situează la aproximativ 600 de milioane de mile față de Pământ. 

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Citeste si: Mercur retrograd în Fecioară. Cum vor fi afectate zodiile în perioada 23 septembrie- 2 octombrie 2022

Fenomenul astronomic poate fi observat de pe Pământ, cu ajutorul unui binoclu. Locul ideal pentru a urmări fenomenul este la înălțime, într-un loc întunecat și uscat, potrivit useit.ro.

Jupiter

Jupiter se află luni la cea mai mică distanță de Pământ. Astronomii explică ce se va întâmpla

[Sursa foto: PixaBay]

Fenomenul poate fi admirat și în zilele apropiate datei de 26 septembrie. Totodată, mai sunt vizibile și 4 dintre lunile Jupiter. Este vorba despre Io, Europa, Ganymede și Callisto. Aceștia sunt numiți sateliți galileeni, după Galileo Galilei, cel care i-a descoperit.

Citeste si: Mercur retrograd din 10 septembrie 2022: Cum sunt afectate zodiile? Viața lor este dată peste cap


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si