Jurnalista Marina Ovsyannikova a fost de negăsit timp de aproape 20 de ore de la gestul curajos de protest făcut în direct pe postul de televiziune Canal 1, unde lucra ca redactor. Avocatul jurnalistei TV a declarat marți la CNN că nu știe unde se află femeia de 43 de ani, mamă a doi copii.

UPDATE 17.00. Prima fotografie cu jurnalista Marina Ovsyannikova după protest

Producătorul principal la secția BBC News din Moscova, Will Vernon, a postat o poză pe twitter cu jurnalista dată dispărută și a scris:

„Marina Ovsyannikova, care a organizat aseară un protest împotriva războiului în timpul programului de știri TV în direct, se prezintă acum în instanța de la Moscova. Ea este acuzată de „organizarea unui eveniment public neautorizat” (protest). Pedepsele posibile pe care le riscă sunt: amendă de 30.000 de ruble (adică 200 de lire sterile)/serviciu comunitar/până la 10 zile închisoare”.

Jurnalista rusă Marina Ovsyannikova, alături de un avocat în fața instanței din Moscova 

[Sursa foto: Twitter]

Citeste si: Ce pedeapsă riscă Marina Ovsiannikova, jurnalista care a întrerupt principalul program de știri din Rusia pentru a protesta față de războiul din Ucraina

Marina Ovsyannikova a întrerupt luni principalul program de știri afișând pentru câteva secunde un banner anti-război, apărând brusc în spatele prezentatoarei din studioul TV.

Gestul de protest al jurnalistei Marina Ovsyannikova, considerat act de huliganism de Kremlin

[Sursa foto: Twitter]

Avocatul Dmitri Zakhvatov a încercat să o găsească în cursul zilei de marți pe Marina Ovsyannikova, dar nu a aflat încă unde se află.

Pe pancarda redactorei de 43 de ani, mamă a doi copii, se afla mesajul: "Opriți războiul. Nu credeți propaganda pe care vi le spun cei care vă mint aici". Jurnalista s-a înregistrat anterior acestui gest, explicând că Rusia nu își dorește războiul declanșat de Putin în Ucraina și că posturile TV de la Moscova spun minciuni. 

Prima reacție de la Kremlin după protestul Marinei Ovsyannikova  

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a catalogat protestul Marinei Ovsyannikova drept „huliganism”.

„În ceea ce o privește pe această doamnă, este vorba de huliganism”, a spus Peskov reporterilor într-o video-conferință ținută marți, adăugând că autoritățile se ocupă deja de cazul ei.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Citeste si: Ce teritorii a reușit să cucerească Rusia în Ucraina. Ucrainenii rezită în fața armatei ruse

„Canalul TV și cei care sunt la conducere se ocupă de asta”, a adăugat el. „Nu este o problemă pe agenda [Kremlinului]”, a declarat Peskov.

Potrivit CNN, huliganismul este o infracțiune penală în Rusia. Întrebat despre posibilele acuzații penale împotriva lui Ovsyannikova, Peskov a evitat întrebarea, referindu-se la „responsabilitatea” pe care o poartă canalele de televiziune de stat.

„Există anumite departamente care se ocupă de asta”, a spus oficialul de la Kremlin. „Transmisia în direct a oricărui canal TV și în special a celor care lucrează acolo au o responsabilitate specială.”

Citeste si: Rusia a oprit fluxul de gaze rusești către vestul Europei

Comitetul de Investigație – o agenție de aplicare a legii în Rusia – a lansat un control preliminar împotriva Marinei Ovsyannikova privind „diseminarea publică a informațiilor false în mod deliberat despre utilizarea Forțelor Armate Ruse”, a informat marți agenția de știri de stat

rusă TASS, citând o sursă anonimă.

Agenția de presă rusă citează o sursă din cadrul agențiilor de aplicare a legii care afirmă că „fata poate fi trasă la răspundere, inclusiv în temeiul articolului 20.3.3 din Codul de infracțiuni administrative”, cel privind „Acțiuni publice care vizează discreditarea utilizării forțelor armate ale Federației Ruse”.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Parlamentul rus a adoptat la începutul lunii martie un amendament care incriminează „diseminarea publică în mod deliberat a  informațiilor false  despre utilizarea forțelor armate ale Federației Ruse”.

Citeste si:  Rușii au recrutat peste 40.000 de sirieni. Ei nu au fost încă transferaţi pe frontul din Ucraina

Cei găsiți vinovați pot fi pasibili de o amendă de până la 5 milioane de ruble (44.000 de dolari) iar termenul de închisoare de la 5 la 10 ani.

Cine este Marina Ovsiannikova

Marina Ovsiannikova este o angajată a Pervîi Canal, cel mai popular canal TV din Rusia. Ea are 43 de ani și doi copii. OVD-Info, un ONG pentru apărarea drepturilor omului, a relatat luni seara că aceasta a fost arestată și dusă la secția de poliție.

Citeste si:  Un militar român a murit în Kosovo. Subofițerul Gabi-Victor Roman acuzase stări de rău și amețeli

Presa rusă a confirmat ulterior arestarea acesteia în timp ce avocatul Pavel Cikov a notat pe Twitter că aceasta este reținută de peste 12 ore fără ca noi informații despre aceasta să fie dezvăluite de autorități.

Jurnalista a dat buzna luni seara în cel mai urmărit buletin de știri din Rusia cu o pancartă care critică ofensiva militară rusă din Ucraina. În cadru apare in spatele prezentatoarei o femeie care ține în mână un carton cu un text împotriva războiului din Ucraina: „Opriți războiul! Nu credeți propaganda! Aici vă mint!”.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si