Close sidebar
Close sidebar

Klaus Iohannis, mesaj despre "importanţa strategică a Mării Negre" în cadrul NATO

Președintele României, Klaus Iohannis, spune că România își dorește o postură consolidată a NATO pe Flancul estic și că țara noastră va promova "importanţa strategică a Mării Negre".

Sorin Negru,

Președintele Klaus Iohannis, discurs la Cotroceni

[Sursa foto: Presidency.ro]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Președintele Klaus Iohannis a susținut marți, 17 ianuarie 2023, un discurs cu prilejul întâlnirii anuale cu șefii misiunilor diplomatice acreditați în România.

Citește și: Volodimir Zelenski: 6 copii au fost scoși de sub dărâmături Dnipro

În cadrul discursului său, publicat de Administrația prezidențială, Iohannis a precizat că acțiunile și inițiativele diplomatice ale României au fost ferme "pentru tragerea la răspundere și izolarea Rusiei". 

Klaus Iohannis: "Găzduim aproximativ 5.000 de militari aliați"

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că România va asigura în continuare îndeplinirea angajamentelor în direcţia unei posturi consolidate pe Flancul estic al NATO, va promova importanţa strategică a Mării Negre şi va

continua susţinerea politicii uşilor deschise a Alianţei.

"2022 a fost un an edificator și pentru NATO. Utilitatea și relevanța Alianței ca garant al securității noastre au devenit mai clare ca niciodată. Astfel, am obținut consolidarea decisivă a posturii NATO de descurajare și apărare pe termen lung pe Flancul Estic, prin sporirea prezenței aliate în cadrul unor structuri noi, întărite, inclusiv în țara noastră și în regiunea Mării Negre", a spus seful statului.

Citeste si: SFÂȘIETOR! Arina a fost filmată în momentul în care a murit. În videoclip se mai aud doar țipete- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citește și: Avioane NATO aterizează marți în România. Misiune de supraveghere la Marea Neagră

Potrivit lui Iohannis, țările NATO au decis să trimită trupe pe teritoriul României pentru operaționalizarea Grupului de Luptă din țara noastră. "În prezent, găzduim aproximativ 5.000 de militari aliați", a spus liderul de la Bucuresti. 

Klaus Iohannis: "Rusia a utilizat energia ca armă de șantaj"

"Rusia a utilizat energia ca armă de șantaj. Împreună cu partenerii noștri am găsit însă soluții pentru reducerea semnificativă a dependenței energetice de Rusia, pentru asigurarea securității aprovizionării și a unor prețuri accesibile pentru populație", a explicat Iohannis. 

Ce va face România în 2023 pe plan extern

Preşedintele a menţionat că anul 2023 va fi unul important şi pentru dezvoltarea în continuare a Parteneriatului Strategic al României cu Statele Unite.

"Evoluţiile din 2022 au fundamentat o agendă extinsă şi pragmatică în perspectiva viitoarei runde a Dialogului Strategic dintre România şi SUA, prevăzută să se desfăşoare la Bucureşti în această primăvară", a adăugat Iohannis.

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Şeful statului a spus că în 2023 ţara noastră va aprofunda relaţiile bilaterale cu partenerii europeni, mai ales cu cei strategici sau cu relevanţă strategică: Franţa, Germania, Spania, Italia, Regatul Unit, Polonia, Turcia, Grecia, Bulgaria, Portugalia, Belgia, Ungaria şi statele baltice.

"De asemenea, vom continua să dezvoltăm relaţiile de cooperare cu partenerii noştri strategici din Caucazul de Sud- Georgia şi Azerbaidjan- şi vom acţiona pentru revitalizarea relaţiilor tradiţionale cu Armenia. La intersecţia demersurilor noastre în plan european şi regional va continua să se afle Iniţiativa celor Trei Mări. Anul acesta, voi găzdui pentru a doua oară, în numele României, Summitul Iniţiativei. Dorim să reconfirmăm Iniţiativa ca platformă politică matură, generatoare de investiţii şi interconectare strategică pe axa Nord-Sud şi de conectivitate cu partenerii Iniţiativei", a evidenţiat preşedintele Iohannis. 

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI