Klaus Iohannis sau Mark Rutte, la șefia NATO? Președintele României a spus clar de ce ar putea fi el alesul: "Este o procedură atipică, nu se votează"
Preşedintele Klaus Iohannis participă, joi şi vineri, la Summitul Energiei Nucleare, la reuniunea Consiliului European şi la Summitul Euro în format extins, care au loc la Bruxelles. Șeful statului a susținut, joi la prânz, declarații de presă și a răspuns întrebărilor adresate de jurnaliștii români.
Klaus Iohannis: Avem viziuni diferite despre viitorul NATO
Klaus Iohannis spune că istoria, geografia, dar și viziunea diferită cu privire la viitorul NATO îi deosebesc pe cei doi candidați la șefia alianței nord-atlantice.
"Fiind o competiție atipică, nu cred că este rolul meu să vorbesc despre celălalt competitor, cum va face și ce va face. Cred că ne deosebește geografia, istoria și cu siguranță sunt unele teme unde abordările noastre, ambele constructive, sunt ușor diferite cu privire la viitorul NATO", a declarat Klaus Iohannis.
Klaus Iohannis a mai spus că la NATO nu există o procedură publică, nu se votează, ci rezultatul se stabilește consensual.
"Aceste discuții sunt complexe, lumea nu dorește ca în spațiul public să se vehiculeze felul în care au reacționat. Eu cunosc reacțiile, dar pentru a proteja aceste sensibilități, prefer să nu le spun", a precizat liderul de la Cotroceni.
"Decalogul lui Iohannis" pentru NATO ar fi fost "bine primit" de statele membre
Președintele Iohannis- intrat oficial în competiție, alături de premierul Olandei, Mark Rutte, pentru funcția de secretar general al NATO- spune că „decalogul” său privind viziunea pentru viitorul alianței nord-atlantice a fost „foarte bine primită” de
„Decalogul a fost foarte bine primit și cred că nu este niciun secret că am avut discuții bilaterale cu aliații și mulți consideră că am venit exact cu temele importante. Sigur, în discuțiile bilaterale au avut și întrebări legate de alte teme.
Până acum am avut discuții foarte bune”, a declarat Iohannis.
România nu va comunica exact sprijinul militar direct pe care îl acordă Ucrainei, deoarece ţara noastră se află "lângă front", a declarat, joi, preşedintele Klaus Iohannis, înainte de a participa la reuniunea Consiliului European.
"România nu va fi mai transparentă. Nu mi se pare pur şi simplu util să facem publice detalii despre ajutorul militar sau despre unde facem antrenamente pentru militarii ucraineni.
Suntem lângă front. Nu are rost să dăm date via media celor care agresează Ucraina", a afirmat şeful statului.