Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, sâmbătă, Legea privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic, informează Administraţia Prezidenţială. Legea carantinei și izolării a fost adoptată, joi seară, de Senat care este cameră decizională. Raportul legii controversate a fost modificat, miercuri seară, de senatorii juriști, având mai multe amendamente. După adoptare, proiectul a ajuns la Cotroceni pentru promulgare, iar președintele o trimite acum spre publicare în Monitorul Oficial.

Citeste si: Descoperire-șoc: această mumie egipteană NU este de origine umană. Teoria stranie despre zeul morții

După o perioadă de vid legislativ, ca urmare a decizie CCR care a considerat vechiul ordin de ministru ca fiind neconstituțional, aproximativ 800 de români infectați cu COVID-19 s-au externat la cerere și au devenit adevărate "focare mobile" de coronavirus. De acum înainte cei care vor să conteste deciziile autorităților sanitare, vor primi un răspuns în procedură rapidă din partea instanței. 

Carantină la domiciliu

Potrivit variantei stabilite în Comisia juridică din Senat, unde proiectul a stat timp de patru zile, măsura carantinei persoanelor se instituie pe baza afirmaţiilor ştiinţifice oficiale şi a definiţiei de caz,  la domiciliul persoanei, la o locaţie declarată de aceasta sau în spaţiul desemnat de autorităţi  cu privire la persoanele suspecte a fi infectate sau purtătoare ale unui înalt agent patogen care:

a) sosesc din zone în care riscul epidemiologic este ridicat, pe baza datelor epidemiologice transmise la nivel naţional, european şi internaţional de către organismele în domeniu;

b) au intrat în contact direct cu  persoane confirmate a fi infectate de o boală infecto-contagioasă.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Urlete de durere la înmormântarea lui Cristian, tânărul luat de viitură în Italia! Imagini copleșitoare- wowbiz.ro

Citeste si:   Ludovic Orban: „Medicii sunt dezamăgiți pentru situația în care s-a ajuns”

În cazul în care persoanele nu respectă măsura carantinării la domiciliu, reprezentatul DSP decide carantinarea persoanei în spaţiul special desemnat de autorităţi.

"În situaţia în care aceste persoane refuză măsura carantinării la domiciliu sau la altă locaţie declarată de acestea, precum şi atunci când persoanele în cauză nu respectă măsura carantinei pe durata acesteia, deşi au consimţit anterior carantina, medicul sau organele de control recomandă iar  reprezentatul DSP decide carantinarea persoanei  în spaţiul special desemnat de autorităţi, dacă acestea constată riscul de transmitere a unei boli infecto-contagioase, cu risc iminent de transmitere comunitară.(...) Decizia se emite cu celeritate, în cel mult 24 de ore de la informarea făcută de medic sau de organele de control şi se comunică de îndată persoanei în cauză", au decis senatorii în Comisie.

Izolarea în spital sau la domiciliu

„Izolarea se instituie pentru persoanele bolnave cu semne şi simptome sugestive specifice definiţiei de caz, precum şi pentru persoanele purtătoare ale agentului înalt patogen,  chiar dacă acesta nu prezintă semne şi simptome sugestive  (...), la domiciliu, la o locaţie declarată sau, după caz, în unităţi sanitare”, prevede articolul 8.

Legea mai prevede ca măsura izolării să fie instituită pe o durată limitată în mod nediscriminatoriu şi proporţional.

Citeste si: Tragedie în România,. Tânăr de 18 ani, ucis de un șofer băut, sâmbătă dimineața

Citeste si: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”- kfetele.ro

Citeste si: Drama neștiută a actriței Ileanei Stana Ionescu! Coșmarul casei din Pipera: ”Au furat și au plecat”- radioimpuls.ro

Izolarea persoanelor se instituie într-o unitate sanitară pentru cel mult 48 de ore exclusiv  în vederea efectuării examenelor clinice, paraclinice şi a evaluărilor biologice atunci când medicul constată riscul de transmitere a unei boli infecto-contagioase cu risc iminent de transmitere comunitar. La expirarea termenului de 48 de ore, pe baza examinărilor clinice şi paraclinice, dacă se menţine riscul transmiterii unei boli infecto-contagioase cu risc de transmitere comunitară medicul recomandă prelungirea măsurii izolării persoanelor(...) în unitatea sanitară ori, după caz, la domiciliul persoanei sau la altă locaţie declarată de aceasta. Izolarea la domiciliu sau la locaţia declarată se instituie dacă nu există riscul contaminării altor persoane sau al răspândirii bolii infecto-contagioase. Izolarea la domiciliu sau la altă locaţie declarată nu poate fi dispusă în situaţiile în care informaţiile ştiinţifice oficiale referitoare la tipul agentului înalt patogen, calea de transmitere şi rata de transmisibilitate impun izolarea persoanelor exclusiv în unităţile sanitare stabilite prin hotărâre a Guvernului”, prevăd textele.

Citeste si:   Alertă în Grecia: Trei cetăţeni români, confirmaţi cu noul coronavirus în Salonic și Corfu. Anunțul oficial al MAE

Persoana izolată nu poate părăsi unitatea sanitară sau locaţia declarată fără încuviinţarea medicului  sau a reprezentantului direcţiei de sănătate publică, iar măsura izolării încetează la data confirmării persoanei ca persoană vindecată pe baza examinărilor clinice şi paraclinice şi a recomandării medicului care constată că riscul de transmitere a bolii nu mai există.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si