Close sidebar
Close sidebar

Klaus Iohannis a promulgat legea pentru stoparea risipei alimentare. Ce măsuri aduce actul normativ

A fost promulgată legea pentru stoparea risipei alimentare. Iată ce măsuri prevede noul act normativ și ce vor fi obligați să facă de acum operatorii economici.

Ana-Maria Costea,

A fost promulgată legea pentru stoparea risipei alimentare.

[Sursa foto: Freepik]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Președintele Klaus Iohannis a promulat vineri, pe 15 martie 2024, legea pentru stoparea risipei alimentare

Astfel, românii vor beneficia de prețuri reduse la raft, la alimentele care urmează să expire în curând,. Totodată, va fi simplificată procedura prin care ONG-urile pot primi alimente care nu au un grad mare de perisabilitate. 

În cazul în care alimentele pe care magazinele nu le mai comercializează nu pot fi destinate consumului uman, ele trebuie redirecționate către adăposturile de animale și pot deveni compost sau biogaz, conform economedia.ro

Klaus Iohannis a promulgat legea pentru stoparea risipei alimentare

Actul normativ promulgat de Klaus Iohannis reglementează modifică și completează Legea nr. 217/2016 pentru diminuarea risipei alimentare.

Citește și: VIDEO- Risipa alimentară îți dublează nota. Proprietar restaurant: "E pentru a combate risipa alimentară". Ce cred românii?

Românii vor vedea la rafturi prețuri mai reduse pentru alimentele care urmează să expire, conform legii pentru stoparea risipei alimentare.

[Sursa foto: Freepik]

Citeste si: Iasmina este adolescenta din Iași, care și-ar fi pus capăt zilelor după o ceartă cu părinții. Verișorul tinerei face declarații cutremurătoare: „A fost pedepsită”- kanald.ro

Citeste si: Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost găsită fără suflare în locuința familiei sale. Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc- wowbiz.ro

Citeste si: O femeie și-a drogat fetița de un an ca să câștige mai mulți urmăritori pe TikTok. Fetița a fost operată degeaba pe creier de două ori- antena3.ro

Deputata USR Diana Buzoianu, coinițiatoarea proiectului, a specificat într-un comunicat de presă a explicat motivația din spatele proiectului referitor la stoparea risipei alimentare.

„În România se pierd anual 2,55 milioane de tone de alimente care ar putea ajunge, de exemplu, la miile de copii care încă se culcă, zilnic, flămânzi. Lupta împotriva risipei alimentare face ca alimente care, altfel, ar ajunge la groapa de gunoi să devină resurse.

Legea a fost elaborată încă de la bun început de un grup transpartinic de lucru, tocmai pentru ca acest proiect să devină realitate, şi iată că, după doi ani de negocieri, avem un vot final favorabil", a declarat Diana Buzoianu, conform capital.ro

Deputata USR a adus în față și faptul că în România cantitatea de mâncare care se aruncă este mult mai mare decât în alte țări.

„Noua lege înseamnă o mână de ajutor şi pentru antreprenori, pentru că presupune mai puţină birocraţie.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: O femeie și-a drogat fetița de un an ca să câștige mai mulți urmăritori pe TikTok. Fetița a fost operată degeaba pe creier de două ori- antena3.ro

Unul dintre obiectivele legii este respectarea ţintelor asumate de România la nivel internaţional: înjumătăţirea pe cap de locuitor a risipei alimentare până în anul 2030. Studiile arată că între 30% şi 50% din mâncarea pe ca re românii o cumpără o aruncă, apoi, la gunoi în fiecare lună", a mai spus aceasta.

Operatorii economici pot alege să doneze alimentele pe care nu le mai vând pentru a evita risipa alimentară.

[Sursa foto: Freepik]

Citește și: VIDEO-Produsele care nu mai au mult până la atingerea termenului de valabilitate, vândute mai ieftin sau donate. Proiectul a fost votat în Senat

Ce măsuri aduce noul act normativ

Noua lege aduce mai multe măsuri, printre care:

  • procedura pentru organizațiile nonguvernamentale în ceea ce privește primirea alimentelor cu durata mare de valabilitate va fi simplificată și în acest fel se va reduce birocrația
  • magazinele, restaurantele, cantinele, dar și alte autorități care se ocupă de gestionarea alimentelor vor fi nevoite să aplice măsurile specifice pentru a preveni risipa alimentară
  • va fi implementată o platformă națională de raportare a datelor referitoare la risipa alimentară de către operatorii economici; platforma va fi gestionată de Ministerul Agriculturii
  • operatorii economici vor fi nevoiți să reducă prețurile alimentelor care urmează să expire curând
  • operatorii economici pot alege să doneze alimentele pe care nu le vând către persoanele defavorizate
  • alimentele vor fi utilizate pentru compost și pentru hrana animalelor
Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI