Legislația privind ordinul de protecție și ordinul de protecție provizoriu a fost adoptată inițial prin Hotărâre de Guvern, în iulie 2023 și trimisă spre dezbatere în Parlament.  

Inițiativa legislativă a aparținut Ministerului Justiției și Ministerului Afacerilor Interne (MAI). După cum se arată în Expunerea de motive, rațiunea introducerii ordinului de protecție este următoarea: pentru victimele actelor de violență, altele decât cele din sfera domestică, legislația actuală oferă doar protecție penală.

Ordinul de protecție provizoriu se emite "de îndată"

Ordinul de protecție provizoriu se emite de îndată, la cererea scrisă a victimei actelor de violență, de către polițiștii care, aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu, iau cunoștință de săvârșirea unui act
de violență.

Polițiștii emit ordinul de protecție provizoriu dacă, din evaluarea situației de fapt, rezultă că există risc iminent cu privire la săvârșirea unui alt act de violență îndreptat împotriva victimei, care pune în pericol viața, integritatea fizică ori libertatea acesteia.

Polițistul care este sesizat în orice mod, inclusiv prin apel la 112, cu privire la săvârșirea unui act de violență, are obligația de a aduce la cunoștință victimei sau, după caz, tutorelui ori a altui reprezentant legal al acesteia, dreptul de a solicita un ordin de protecţie provizoriu față de agresor, precum și de a-i pune la dispoziție formularul de cerere (vezi mai jos).

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Cererea pentru emiterea ordinului de protecţie provizoriu se formulează, în scris, de victimă sau, după caz, de tutore ori alt reprezentant legal, iar în conținutul acesteia, vor fi indicate probele și mijloacele materiale de probă din care să rezulte săvârșirea actului de violență sesizat, pe care le vor pune la dispoziția organelor de poliție, potrivit formularului de cerere prevăzut la anexa nr.

1.

Legea privind ordinul de protecție- document

Ordinul de protecţie este executoriu. Executarea hotărârii se face fără somaţie sau fără trecerea vreunui termen. Respectarea ordinului de protecţie este obligatorie şi pentru persoana protejată prin intermediul său.

Supravegherea respectării măsurilor de protecție cu ajutorul unui dispozitiv electronic de supraveghere, se realizează în condiții stabilite prin Legea nr. 146/2021, cu modificările ulterioare.

Persoana împotriva căreia s-a dispus o măsură prin ordinul de protecţie poate solicita revocarea ordinului sau înlocuirea măsurii dispuse.

În cazul în care se constată sustragerea de la executarea ordinului de protecţie, va fi sesizat organul de urmărire penală.

La expirarea duratei măsurilor de protecţie, persoana protejată poate solicita un nou ordin de protecţie, dacă există indicii că, în lipsa măsurilor de protecţie, viaţa, integritatea fizică sau psihică ori libertatea i-ar fi puse în pericol.

Actele de violență pot fi și "online"

Legea definește ca act de violență și "orice act de hărțuire online, mesaje online instigatoare la ură, urmărire online, amenințări online, publicarea neconsensuală de informații și conținut grafic intim, accesul ilegal la comunicații şi date private și orice altă formă de utilizare abuzivă a tehnologiei informației și a comunicațiilor, cu scopul de a umili, speria, reduce la tăcere victima".

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Numărul de posturi repartizat Ministerului Afacerilor Interne se suplimentează cu numărul de posturi necesar Poliției Române pentru desfășurarea activităților pentru emiterea ordinului de protecție provizoriu, respectiv verificarea respectării măsurilor dispuse prin ordinul de protecție provizoriu/ordinul de protecție, în condițiile legii, urmând ca prevederea acestora în statele de organizare să se realizeze etapizat, la propunerea Inspectoratului General al Poliției Române.

Prezenta lege intră în vigoare la 180 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si