In articol:
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea controversată, deși putea să o retrimită spre examinare în Parlament.
Opoziția a acuzat legea Ciucă-Ciolacu că ”protejează marii evazioniști și îi scapă total de răspundere penală dacă achită prejudiciul de sub un milion de euro”.
O sesizare depusă la CCR de USR și Forța Dreptei a fost recent respinsă de Curtea Constituțională.
Cum își apără Nicolae Ciucă proiectul de lege
Preşedintele PNL Nicolae Ciucă, unui dintre iniţiatorii legii privind consolidarea combaterii evaziunii fiscale, a afirmat că „au fost destule cazuri în care executarea pedepsei nu a remediat fapta incriminată”, iar „recuperarea prejudiciului de până la un milion de euro+ o majorare de 15%+ dobânzi/penalităţi are un potenţial mult mai mare de remediere a situaţie”.
„Proiectul de lege al combaterii evaziunii fiscale a fost promulgat de preşedintele României. După cum a constatat şi CCR în motivarea avizului de constituţionalitate, România trece la o nouă etapă judiciară în aceste speţe. Au fost destule cazuri în care executarea pedepsei nu a remediat fapta incriminată. Recuperarea prejudiciului de până la un milion de euro+ o majorare de 15%+ dobânzi/penalităţi are un potenţial mult mai mare de remediere a situaţiei”, a scris Nicolae Ciucă, vineri pe Facebook.
El a mai spus că prin această lege este întărită „capacitatea statului de a combate evaziunea fiscală”.
„Din alte prevederi, reamintesc doar că nereţinerea impozitelor şi/sau a contribuţiilor se pedepseşte cu până la 5 ani închisoare, iar pentru sustragerea de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale se primeşte o pedeapsă de până la 10 ani închisoare”, consideră liderul PNL.
Proiect criticat de Opoziție
Prin proiectul de lege „ se încurajează mari evazioniști fiscali și, pe de altă parte, oamenii care fac afaceri cinstite în țara asta riscă să aibă cu toții dosare penale în sistemul acesta complicat pe care l-au gândit cei de la PSD și PNL", a declarat deputatul USR Stelian Ion.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
"Nu mai vorbesc de termenul de prescripție care va începe să curgă nu de la data săvârșirii faptei, ci de la o dată ulterioară, când va veni ANAF să controleze. Peste un an, doi, peste aproape zece ani poate veni, ți-a făcut sesizare și termenul abia de atunci începe să curgă, ceea ce este o nebunie totală ”, arată deputatul din Opoziție.