Președintele Klaus Iohannis a discutat cu ceilalți lideri ai Uniunii Europene mai multe teme legate de situaţia epidemiologică legată de pandemia de COVID-19.

Consiliul European a luat notă de evoluţiile cu privire la dezvoltarea şi distribuţia vaccinurilor, subliniind importanţa asigurării unui acces corect şi facil, din punct de vedere financiar, la vaccinuri.

Citeste si: Trump, întrebat cine e mai faimos decât el pe pământ: "Iisus Hristos"

Potrivit Administrației prezidențiale de la București, Consiliul European a încurajat consolidarea cooperării în acest domeniu la nivel global. Şefii de stat şi de guvern au agreat ca evoluţiile privind pandemia de COVID-19 să fie abordate, de o manieră regulată, la nivelul Consiliului European.

" Klaus Iohannis a reliefat faptul că România împărtăşeşte preocuparea cu privire la ritmul accelerat de creştere a numărului de cazuri de infectare cu COVID-19. Preşedintele României a subliniat că este crucială consolidarea cooperării între statele membre, precum şi faptul că va fi necesară găsirea unei soluţii pentru punerea la dispoziţia statelor membre a vaccinurilor, imediat ce acestea vor fi disponibile", se spune în comunicatul de presă.

Ce au stabilit liderii UE la summitul din vârful pandemiei

Liderii de stat și de guverne ai țărilor UE au trecut în revistă măsurile luate până în prezent pentru asigurarea unei abordări coordonate la nivelul Uniunii, inclusiv în ceea ce priveşte măsurile de restricţie a liberei circulaţii în răspunsul împotriva pandemiei,

în linie cu recomandarea Consiliului UE, recent adoptată.

Citeste si: VIDEO- Becali aduce vaccin rusesc și medicamente din India

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Consiliul European a încurajat Comisia Europeană şi statele membre să continue efortul de coordonare, cu accent pe următoarele măsuri:

- măsurile de carantinare

- urmărirea transfrontalieră a contacţilor

- strategiile de testare şi metodele de evaluare comună a testărilor

- recunoaşterea reciprocă a testelor

- restricţiile temporare pentru călătoriile neesenţiale la nivel UE.

Liderii europeni au discutat despre viitorul relaţiei dintre Uniunea Europeană (UE) şi Marea Britanie, schimbările climatice, coordonarea la nivelul Uniunii în contextul pandemiei de COVID-19, relaţiile UE-Africa, evoluţiile din vecinătatea estică a Uniunii, cu accent pe Belarus şi cazul Navalnîi, precum şi situaţia din regiunea Mediteranei de Est.

Summit marcat de autoizolările unor lideri marcanți

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a anunțat joi că va părăsi reuniunea Consiliului European pentru a intra în autoizolare. Vineri și-a anunțat intrarea în autoizolare și premierul Finlandei.

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Klaus Iohannis a ținut o  scurtă declarație de presă, joi seara, la Bruxelles la finalul căreia a abordat și "o chestiune puțin mai particulară, legată de COVID-19".

" Din păcate, chiar astăzi Președinta Comisiei a intrat în autoizolare, după ce ne-am salutat la începutul ședinței.

În cazul meu, nu există niciun pericol. Am păstrat distanța, am avut amândoi mască și doamna von der Leyen a fost testată negativ chiar în această dimineață", a precizat Klaus Iohannis.

Șeful statului român a reiterat, în acest context, cât de important este ca  românii să țină cont de toate măsurile preventive  recomandate de atâta timp de specialiștii epidemiologi

Sursa: Presidency.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si