Preşedintele Klaus Iohannis efectuează, marţi, o vizită oficială la Chişinău, la invitaţia omologului moldovean, Maia Sandu. Este prima vizită la nivel înalt pe care noul președinte de la Chişinău, Maia Sandu, o primește după preluarea mandatului, în urma alegerilor din 15 noiembrie din Republica Moldova. Ceremonia primirii oficiale a președintelui Klaus Iohannis de către Maia Sandu a avut loc la ora 11,30.  

UPDATE.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, marţi, la Chişinău, că România va trimite ”până la 200.000” de doze de vaccin împotriva noului coronavirus în Republica Moldova, dar şi specialişti care să ajute la stabilirea Strategiei de vaccinare în ţara vecină. 

Citeste si: Klaus Iohannis, anunț în Ajun de Crăciun: „Darul pe care cu generozitate îl putem face cu toţii de acest Crăciun este să-i protejăm pe cei dragi”

klaus iohannis si maia sandu
Preşedintele Klaus Iohannis efectuează, marţi, o vizită oficială la Chişinău, la invitaţia omologului moldovean, Maia Sandu.

Klaus Iohannis și Maia Sandu, declarații de presă

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, marţi la Chişinău, că România va susţine procesul de vaccinare a cetăţenilor Republicii Moldova, ”prin furnizarea a până la 200.000 de doze de vaccin şi trimiterea la Chişinău, în etapa imediat următare,a unei echipe de experţi români care să împărtăşească din experienţa României şi să ajute la pregătirea strategiei de vaccinare”.

Şeful statului a precizat că, de asemenea, România va furniza medicamente, echipamente de protecţie şi de îngrijire a pacienţilor de COVID-19.

Ajutorul acordat de România Republicii Moldova face parte dintr-un ”un nou pachet de sprijin din partea României pentru cetăţenii Republicii Moldova”, pe care Klaus Iohannis l-a anunţat la Chişinău.

La rândul său, preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a afirmat că vaccinurile oferite de România ”vor salva vieţi”. 

”Ne bucurăm de deschiderea României de a oferi vaccinuri în Republica Moldova cât mai curând. Aceste vaccinuri, destinate în principal lucrătorilor din prima linie, lucrătorilor medicali, vor salva vieţi şi ne vor ajuta să oprim răspândirea viusului”, afirmat Maia Sandu.

Citeste si: Medicul Monica Pop, avertisment dur despre vaccinul anti-coronavirus

Vizita lui Klaus Iohannis, în imagini

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Ce conține declarația comună Klaus Iohannis- Maia Sandu

România se angajează să rămână cel mai sincer susţinător al cetăţenilor Republicii Moldova, iar ţara vecină îşi reafirmă hotărârea de a-şi consolida parcursul european, arată Declaraţia comună semnată de preşedintele Klaus Iohannis şi omologul său de la Chişinău, Maia Sandu.

Documentul a fost semnat marţi, în timpul vizitei oficiale a preşedintelui României în ţara vecină.

"România şi Republica Moldova reafirmă caracterul special al relaţiei bilaterale bazate pe comunitatea de limbă, cultură şi istorie şi fundamentate pe Parteneriatul Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova, de la a cărui semnare aniversăm, în 2020, zece ani. De asemenea, România şi Republica Moldova reconfirmă faptul că locul firesc al Republicii Moldova se află în familia europeană", începe declaraţia comună, transmisă de Administraţia Prezidenţială.

În acest document, România "subliniază caracterul legitim al aşteptărilor cetăţenilor Republicii Moldova pentru un trai prosper, într-un stat stabil şi democratic, cu instituţii publice moderne şi cu o justiţie independentă, şi va continua să susţină îndeplinirea obiectivului fundamental reprezentat de integrarea europeană a Republicii Moldova, singura în măsură să asigure stabilitatea, dezvoltarea economică şi socială a Republicii Moldova".

Astfel, ţara noastră "se angajează să rămână cel mai sincer susţinător al cetăţenilor Republicii Moldova, aşa cum a acţionat deja şi va continua să o facă în contextul crizei generate de pandemia de COVID-19".

La rândul său, arată declaraţia, Republica Moldova "îşi reafirmă hotărârea de a continua edificarea unui stat democratic şi prosper, inclusiv prin consolidarea parcursului său european şi beneficiind de sprijinul şi cooperarea oferite în cadrul Parteneriatului Strategic bilateral. Evidenţiind importanţa implementării depline a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, inclusiv a prevederilor referitoare la Zona de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător, Republica Moldova îşi reafirmă angajamentul privind continuarea implementării reformelor democratice, cu un accent special pe cele legate de reforma justiţiei, statul de drept, combaterea corupţiei şi asigurarea independenţei mass-media".

În acelaşi document este subliniat şi angajamentul din partea ambelor ţări de a continua proiectele de cooperare.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

"Recunoscând contribuţia proiectelor de cooperare bilaterală derulate de România în Republica Moldova la eforturile de îmbunătăţire a condiţiilor de viaţă ale tuturor cetăţenilor Republicii Moldova, indiferent de zona geografică unde locuiesc, limba vorbită, orientarea politică, Republica Moldova subliniază angajamentul pentru continuarea implementării proiectelor de cooperare derulate cu România, inclusiv şi mai ales a proiectelor strategice de interconectare şi a proiectelor din domeniul infrastructurii, precum şi hotărârea de a susţine şi proteja prezenţa investiţională a României în Republica Moldova", este menţionat în Declaraţia comună.

Totodată, este pus accentul pe limba, cultura şi istoria comune din cele două ţări, ce "reafirmă valoarea inestimabilă a patrimoniului cultural comun, parte integrantă a patrimoniului european, care fundamentează relaţia privilegiată dintre România şi Republica Moldova".

Știrea inițială

Vizita şefului statului român la Chişinău va oferi cadrul pentru transmiterea unui puternic mesaj de susţinere pentru noul preşedinte al Republicii Moldova, într-un moment istoric pentru parcursul european al ţării vecine, precum şi un mesaj de sprijin pentru cetăţenii moldoveni în efortul de democratizare, de implementare ireversibilă a principiilor statului de drept şi de consolidare atât a parcursului european, cât şi a relaţiilor privilegiate cu România, a informat Administraţia Prezidenţială într-un comunicat de presă.

Citeste si: Ordonanța de Urgență care reglementează noua structură a Guvernului, aprobată

Potrivit președinției de la București, în cadrul vizitei vor fi abordate aspecte concrete referitoare la sprijinul României pentru cetăţenii Republicii Moldova, inclusiv în contextul pandemiei de COVID-19, şi respectiv pentru susţinerea dezvoltării economice şi sociale a ţării vecine.

Totodată, cei doi preşedinţi urmează să adopte o Declaraţie comună prin care se urmăreşte consolidarea parteneriatului strategic bilateral, reafirmând relaţia specială dintre Bucureşti şi Chişinău la aniversarea, în 2020, a zece ani de la semnarea Parteneriatului Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova, precum şi angajamentul Republicii Moldova de a urma parcursul european şi de a implementa reformele democratice necesare în acest sens.

Citeste si: Klaus Iohannis, anunţ de ultimă oră privind gestionarea pandemiei de COVID-19

Programul vizitei oficiale în Republica Moldova

11:30- Ceremonia primirii oficiale la Președinția Republicii Moldova
11:45- Convorbiri tête-à-tête
12:30- Convorbiri oficiale, cu participarea membrilor celor două delegații
13:05- Declarații comune de presă


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si