Preşedintele Klaus Iohannis a participat, luni, la Paris, la invitaţia preşedintelui Emmanuel Macron, la o reuniune de lucru cu mai mulţi lideri aliaţi pentru a discuta stadiul războiului de agresiune dus de Rusia împotriva Ucrainei.

Citește și: Klaus Iohannis se întâlnește, luni, la Paris cu Emmanuel Macron și alți lideri NATO

În cadrul întâlnirii cu președintele Emmanuel Macron, liderul de la București a discutat şi modalităţile concrete pentru continuarea coordonată şi de o manieră cât mai eficientă a sprijinului acordat Ucrainei.

Citește și: Putin se pregătește să anexeze noi teritorii, în afara Ucrainei. Când va face anunțul

În ceea ce priveşte implicaţiile războiului asupra partenerilor vulnerabili, Iohannis a subliniat necesitatea menţinerii unei atenţii speciale asupra Republicii Moldova şi a subliniat importanţa reacţiei coordonate de contracarare a acţiunilor hibride din partea Federaţiei Ruse.

Macron nu exclude trimiterea de trupe în Ucraina

Președintele Franței, Emmanuel Macron nu exclude posibilitatea trimiterii de trupe în Ucraina.
Mai mulţi membri NATO şi ai Uniunii Europene iau în considerare trimiterea de soldaţi în Ucraina pe bază bilaterală, a declarat luni premierul slovac Robert Fico.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Ulterior preşedintele francez Emmanuel Macron a spus că deocamdată nu există un consens pentru trimiterea de trupe în Ucraina, dar susţine că "nimic nu ar trebui să fie exclus".

Un oficial de la Casa Albă a precizat însă pentru Reuters că Statele Unite nu intenţionează să trimită trupe pentru a lupta în Ucraina şi că, de asemenea, nu există planuri de a trimite trupe NATO pentru a lupta în Ucraina.

Klaus Iohannis, preocupat de securitatea la Marea Neagră

În acest context, arată Administraţia Prezidenţială într-un comunicat transmis marţi, şeful statului a atras atenţia asupra implicaţiilor pe care războiul declanşat de Rusia le are asupra securităţii europene şi euroatlantice şi în special asupra securităţii la Marea Neagră, regiune în care efectele conflictului se resimt intens.

La doi ani de la declanşarea războiului, liderii prezenţi au reiterat condamnarea fermă a acţiunilor Rusiei şi şi-au exprimat susţinerea pentru suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei. În egală măsură, liderii au reconfirmat necesitatea de a continua sprijinul militar atât în plan european, cât şi bilateral, fiind discutate opţiunile pentru intensificarea asistenţei acordate Ucrainei.

În cadrul reuniunii au fost abordate, totodată, şi implicaţiile războiului asupra securităţii europene şi euroatlantice, un accent fiind pus pe implementarea deciziilor luate la Summitul NATO de la Vilnius.

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Concluzia unanimă a participanţilor la reuniunea de nivel înalt de la Paris a fost aceea că "este nevoie să fie intensificate toate eforturile pentru continuarea sprijinului multidimensional acordat Ucrainei".

Preşedintele României a salutat iniţiativa preşedintelui francez, care a venit într-un moment în care unitatea şi solidaritatea comunităţii internaţionale în sprijinul acordat Ucrainei sunt mai mult decât necesare.

În acest context, Klaus Iohannis a evidenţiat că menţinerea unităţii şi a acţiunii coordonate la nivelul Uniunii Europene şi al NATO continuă să fie aspecte esenţiale.

De asemenea, preşedintele României a prezentat acţiunile şi măsurile pe care ţara noastră le-a întreprins în multiple domenii pentru a ajuta Ucraina, reafirmând şi cu această ocazie poziţia fermă de susţinere a Ucrainei atât timp când va fi necesar.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si