Președintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri la baza NATO de la Mihail Kogălniceanu, că se acționează în acest moment pentru operaționalizarea "cât mai rapidă" a celor patru noi Grupuri de Luptă, dintre care unul va fi în România.

Citeste si: Premierul Nicolae Ciucă, avertisment despre războiul din Ucraina. "Criza s-ar putea extinde mai aproape de granița noastră”

"Acesta va contribui, alături de celelalte structuri aliate, la întărirea securității pe întregul Flanc Estic, în mod coerent și unitar, fiind un prim pas spre echilibrarea prezenței aliate pe Flanc", a

spus Iohannis.

Președintele Klaus Ioannis, vizită la baza NATO de la Mihail Kogălniceanu, împreună cu premierul Belgiei și premierul României

[Sursa foto: Presidency.ro]

Citeste si: Războiul Rusia-Ucraina, ziua 49. Toate coridoarele de evacuare sunt blocate. Alți morți în Harkov, în bombardamentele din ultimele 24 de ore

Potrivit șefului statului, după cum s-a decis la recentul Summit NATO de la Bruxelles, se va accelera transformarea Alianței pentru a consolida postura de descurajare și apărare a NATO pe termen lung, în special pe Flancul Estic și la Marea Neagră. 

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Iohannis le-a mulţumit tuturor aliaţilor NATO pentru prezenţa în România, precum și premierului Belgiei pentru contribuţia militarilor belgieni aflaţi pe teritoriul României. 

Klaus Iohannis: Am luat măsuri de răspuns, menite să nu ducă la escaladare

Președintele României a menționat că România a trimis ajutoare umanitare Ucrainei și a primit toți refugiații care s-au îndreptat către țara noastră, oferindu-le sprijin, cazare și asistență medicală.

"În plus, am pus în funcțiune pe teritoriul țării noastre un hub logistic care asigură colectarea și transportul donațiilor umanitare internaționale către Ucraina", a precizat Iohannis.

Citeste si: Soția lui Volodimir Zelenski a fost întrebată de ce nu pleacă din Ucraina, fiind a doua ţintă a ruşilor. Răspunsul Olenei Zelenska

Șeful statului a arătat că, dincolo de aspectele umanitare, mediul de securitate internațional a suferit modificări radicale.

"În consecință, a trebuit să luăm măsuri corespunzătoare de răspuns, strict defensive, menite însă să nu ducă la escaladare. Astfel, NATO a sporit măsurile de pregătire a forțelor militare aliate și de consolidare a posturii aliate pe Flancul Estic", a mai spus președintele la baza Mihail Kogălniceanu.

Klaus Iohannis le-a mulţumit tuturor aliaţilor NATO pentru prezenţa în România.

[Sursa foto: Presidency.ro]

Iohhannis, despre "agresiunea brutală declanșată de Federația Rusă împotriva Ucrainei"

Klaus Iohannis a precizat că, încă din anul 2014, ca urmare a anexării ilegale a Peninsulei Crimeea de către Federația Rusă, NATO a început un proces complex de adaptare.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

"Am fost conștienți că ne confruntăm cu un mediu de securitate marcat de noi riscuri și amenințări și de conduita tot mai agresivă a Federației Ruse în plan regional. Astfel, a apărut postura de descurajare și apărare a NATO pe Flancul Estic".

"Agresiunea brutală declanșată de Federația Rusă împotriva Ucrainei a afectat însă fundamental securitatea regională, europeană, euroatlantică și are proiecții negative la nivel global", a precizat Iohannis.

Premierul Belgiei: "Este un punct de cotitură în Europa" 

Premierul Belgiei, Alexander De Croo, a declarat, la rândul său, că statele membre NATO sunt pregătite să-şi apere teritoriul în cazul unui atac, adăugând că invazia rusă în Ucraina reprezintă un asalt asupra valorilor de bază ale UE şi Alianţei Nord-Atlantice- libertatea, democraţia şi drepturile omului.

"Este un punct de cotitură în Europa. Este un atac brutal asupra valorilor de bază ale Europei- libertatea, democraţia. Acestea sunt valorile de bază ale Uniunii Europene şi ale NATO- libertatea, democraţia şi drepturile omului. Acest război este un asalt asupra a tot în ceea ce credem", a afirmat prim-ministrul belgian, la baza aeriană de la Mihail Kogălniceanu.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si