Înalta Curte de Casație și Justiție a decis că președintele Klaus Iohannis trebuie să returneze suma de 300 de mii de euro. Este vorba despre bani pe care acesta i-a încasat pe parcursul timpului din chirii.
Decizia ÎCCJ este definitivă și vine în cazul unui litigiu care a fost deschis încă din anul 2016 privind moștenirea unui imobil din Sibiu.
Decizia ÎCCJ este definitivă. Statul poate să recupereze banii încasați de Klaus Iohannis din chirii
Decizia litigiului din anul 2016 privind moștenirea unui imobil din Sibiu, situat pe strada Gheorghe Magheru 35, care i-a aparținut lui Carmen Iohannis și familiei Baștea, este definitivă.
Rodica Baștea a contestat cu recurs la ÎCCJ deciziile instanțelor inferioare, prin care și acest imobil intra în proprietatea statului român, pe 6 septembrie anul trecut.
Cererea de recurs a fost admisă pe data de 18 iunie, termenul fiind marți, pe 24 septembrie, atunci când instanța a respins recursul.
„Decizia nr. 1943: Respinge ca nefondat recursul declarat de recurenta-reclamantă Baştea Rodica împotriva deciziei nr. 1973 din 15 iunie 2023 a Curţii de Apel Alba Iulia – Secţia I civilă, în contradictoriu cu intimaţii-pârâţi Statul Român prin Municipiul Sibiu reprezentat de Primar şi Statul Român prin Ministerul Finanţelor.
Definitivă”, se arată în încheierea de ședință publicată miercuri de ÎCCJ.
ÎCCJ a respins recursul formulat de prietena de familie a lui Iohannis, Rodica Baștea, care a deschis un proces prin care a cerut anularea actelor de moștenitor al statului în ceea ce privește un imobil pe care familia Iohannis l-a cumpărat de la Ion Baștea, soțul Rodicăi.
În urma deciziei ÎCCJ, statul român poate să înceapă recuperarea sumei de 300 de mii de euro, bani pe care președintele României i-ar fi încasat din chiriile pe care le-a perceput pentru două
imobile pe care le-a cumpărat de la familia Baștea. Acum statul român urmează să fie declarat moștenitor al imobilelor. Banii urmează să fie recuperați de la Klaus Iohannis prin ANAF. În cazul în care șeful statului nu o să achite suma datorată, se poate recurge chiar și la poprire.