Șeful statului a declarat, miercuri, că, dacă până la Consiliul JAI din 8 decembrie nu există o certitudine pentru un vot favorabil privind accederea României la Schengen, este posibilă o amânare a acestei decizii cu o lună sau două.

Citește și: Klaus Iohannis scapă de amendă după ce a declarat că PSD vrea să dea Ardealul ungurilor. "Jo napot, Ciolacu!"

Președintele Iohannis a admis că s-a vehiculat prea repede data de 8 decembrie pentru aderarea României la spațiul Schengen.

Avertismentul lui Iohannis: "Să nu forțăm un vot care poate nu este cel așteptat"

"Nu este util pentru absolut nimeni să forțăm un vot care poate nu este cel așteptat", a declarat șeful statului, punând accent pe importanța răspunsurilor acordate de București până la acea dată "prietenilor" olandezi, austrieci și Suediei.

"Șansele României sunt relativ bune- avem șanse bune să fim acceptați în spațiul Schengen, dar cum am mai spus, nu există o garanție pentru asta", a subliniat președintele.

Citește și: To Schengen or not to Schengen? De ce Olanda se opune aderării României la spațiul european fără frontiere

Klaus Iohannis își dorește ca atunci când se votează  să avem un vot clar pentru accesul României la Schengen. 

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

"Cred că s-a vehiculat prea repede termenul de 8 decembrie ca și un fel de termen final, ceea ce nu este. 8 decembrie este prima posibilitate când această chestiune poate fi discutată și interesul meu, al nostru este ca atunci când se votează  să avem un vot clar pentru accesul României la Schengen. Nu este util pentru absolut nimeni să forțăm un vot care poate nu este cel așteptat.

Asta apropo de data de 8 decembrie",  a declarat Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis a mulțumit președintelui Letoniei, Egils Levits, pentru susținerea constantă a obiectivelor României de aderare la spațiul Schengen, respectiv la OCDE.

Potrivit lui Iohannis, România este pregătită de 11 ani pentru a deveni parte a spațiului Schengen.

"Acest lucru a fost demonstrat acum 11 ani, când experții au făcut verificări aprofundate și au ajuns la rezultatul că suntem pregătiți", a mai spus șeful statului.  

Citeste si: Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat! Nu am depășit niciodată viteza, trec doar pe trecerea de pietoni.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este starea de sănătate a sorei Regelui Charles- radioimpuls.ro

Iohannis: Ruta balcanică este problematică

Klaus Iohannis a menționat că au apărut politicieni care au probleme cu migrația, însă "România n-a fost, nu este și nu va fi o țară care generează migrația sau permite migrația necontrolată", adică trecerea ilegală a frontierelor țării.

"Am auzit și eu că partea austriacă a venit cu niște date care, după părerea noastră, trebuie să fie foarte atent verificate.

Repet, prin România nu a existat, nu există și nu va exista un flux migratoriu necontrolat. Noi știm de unde vin migranții și pe unde trec și, în discuții între experți, aceste lucruri vor fi explicate și părții austriece. Cert este: nu prin România și nu din România vin acești migranţi, care creează îngrijorări pe care le putem înțelege, îngrijorări în Austria.

Ruta balcanică este problematică, noi știm acest lucru, și noi în România am luat toate măsurile. România nu este parte a rutei balcanice de migrație necontrolată. Noi știm pe unde se duc migranții, putem să explicăm părții austriece, putem să îi ajutăm. Deci România are potențial, are capacitatea de a veni în sprijinul austriecilor pentru a domoli acest flux", a mai spus Iohannis.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si