Discuția a avut loc în contextul pregătirii reuniunii Consiliului European, care va avea loc vineri, și a vizat Cadrul Financiar Multianual 2021-2027 revizuit şi Planul de redresare economică, propuse recent de Comisia Europeană, potrivit Administrației Prezidențiale.
„Preşedintele Klaus Iohannis a prezentat obiectivele principale ale României în procesul de negociere privind pachetul de propuneri al Comisiei Europene şi a subliniat că aceste propuneri reprezintă o bază bună de negociere, în vederea asigurării resurselor pentru acoperirea nevoilor financiare substanţiale din perioada post-criză COVID-19.
Totodată, Preşedintele României a evidenţiat necesitatea de a ajunge cât mai curând posibil la un acord final privind viitorul buget multianual al Uniunii pentru perioada 2021-2027.
Citeste si: Ludovic Orban, o nouă decizie privind starea de urgenţă
Acest buget ar trebui să fie substanţial, echilibrat şi capabil să răspundă nevoilor tuturor statelor membre. Preşedintele Klaus Iohannis a insistat ca alocările pentru România să fie cât mai consistente atât pentru politica de coeziune, cât şi pentru agricultură, mai ales în actualul context economic dificil, aceste politici fiind absolut necesare pentru stimularea investiţiilor pe termen
lung. Preşedintele României a reiterat faptul că aceste politici, care şi-au dovedit viabilitatea şi importanţa, rămân relevante mai ales în situaţia actuală, fiind principalele instrumente în reducerea decalajelor de dezvoltare între statele membre ale Uniunii”, arată Administraţia Prezidenţială.
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
Referitor la politica de coeziune, Klaus Iohannis a solicitat, de asemenea, o mai mare flexibilitate în absorbția sumelor alocate acestei politici. Astfel, Președintele României a susținut creșterea transferurilor între diferitele fonduri, o concentrare adecvată nevoilor reale ale țării noastre, menținerea ratelor de co-finanțare și pre-finanțare din actuala perioadă de programare 2014-2020, precum și păstrarea actualei reguli de dezangajare a fondurilor europene de n+3 ani.
Citeste si: Alexandru Rafila: Relaxarea noastră ca indivizi este responsabilă de creșterea numărului de cazuri
Cu privire la Politica Agricolă Comună, președintele a pledat pentru suplimentarea Românei a alocărilor pentru dezvoltare rurală. În ceea ce privește plățile directe, Președintele României a solicitat continuarea procesului de convergență externă a acestora, astfel încât sumele acordate fermierilor români din bugetul Uniunii să fie cât mai apropiate de cele din statele Europei de Vest.
Președintele Klaus Iohannis a pledat pentru o pondere mai mare a componentei de granturi comparativ cu cea de împrumuturi în totalul sumelor alocate pentru redresarea economică.
De asemenea, Președintele României s-a pronunțat pentru o perioadă cât mai lungă în ceea ce privește implementarea noului instrument de redresare economică, astfel încât sumele alocate statelor membre să poată fi absorbite integral și eficient.
Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro
Citeste si: Marcel Ciolacu anunță moțiune de cenzură împotriva Guvernului PNL
Precizăm că, în actuala perioadă de programare 2014-2020, România beneficiază de fonduri din bugetul Uniunii Europene în valoare de circa 45,6 miliarde de euro (în prețuri 2018), iar Președintele Klaus Iohannis face toate demersurile la nivel european, alături de Guvern, ca țara noastră să obțină fonduri semnificativ mai mari în următorul exercițiu financiar 2021-2027.
Toate aceste fonduri vor putea fi accesate pentru proiectele destinate dezvoltării României în beneficiul cetățenilor.