Klaus Iohannis, discuție telefonică cu șeful Consiliului European. Amenințarea Rusiei, pe agenda summit-ului de la Bruxelles
Preşedintele Klaus Iohannis a discutat joi, la telefon, cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, despre principalele subiecte aflate pe agenda reuniunii extraordinare a Consiliului European, care va avea loc luni şi marţi, 30-31 mai.
Klaus Iohannis a transmis joi un mesaj pe pagina sa de Twitter, în care a anunțat care sunt temele pe care le va discuta cu șefii de stat la Consiliul European de săptămâna viitoare, printre care sprijinul umanitar şi financiar pentru Ucraina, dar și securitatea şi apărarea țărilor europene în contextul războiului declanșat de Rusia.
"În pregătirea reuniunii extraordinare a Consiliului European din 30-31 mai, am avut un schimb de opinii cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, cu privire la principalele subiecte de pe agenda summitului: sprijin umanitar şi financiar pentru Ucraina, securitate alimentară, energie, securitate şi apărare", a scris şeful statului, joi, pe Twitter.
În contextul invaziei ruse în Ucraina, Comisia Europeană propune plasarea violării sancțiunilor pe lista crimelor europene care includ, spre exemplu, la ora actuală, terorismul, spălarea de bani și corupția.
Bruxellesul vrea să plaseze violarea sancțiunilor pe lista crimelor europene
Comisia Europeană a propus miercuri celor 27 state membre ale UE o Directivă privind ”identificarea și confiscarea” fondurilor deținute în bănci, dar și a imobilelor, avioanelor și elicopterelor, a iahturilor, a operelor de artă sau a automobilelor.
Preşedintele Klaus Iohannis şi moştenitorul Coroanei Britanice au discutat despre relaţiile bilaterale şi Parteneriatul strategic româno-britanic, ajutorul dat de România Ucrainei şi refugiaţilor ucraineni, despre soluţii de limitare a efectelor schimbărilor climatice şi pentru conservarea biodiversităţii, dar şi despre oportunitatea dezvoltării unor proiecte educaţionale privind schimbările climatice.
Conform Administraţiei Prezidenţiale, şeful statului l-a informat pe Prinţul de Wales despre hub-ul umanitar de la Suceava şi coordonarea eforturilor de sprijin din partea mai multor state în beneficiul Ucrainei.
Klaus Iohannis a discutat cu Alteţa Sa Regală despre soluţii pentru limitarea efectelor schimbărilor climatice şi pentru conservarea biodiversităţii, aplicabile în România, Regatul Unit şi la nivel internaţional, subliniind angajamentul ţării noastre în a atinge obiectivele europene în materie de schimbări climatice.
Şeful statului a subliniat că finanţarea proiectelor verzi, împădurirea terenurilor degradate şi reconstrucţia de habitate sunt priorităţi prevăzute în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, cu alocări financiare substanţiale.
Un subiect conex a fost legat de oportunitatea dezvoltării unor proiecte educaţionale privind schimbările climatice, menite a creşte gradul de conştientizare, dar şi pentru a pregăti tinerele generaţii pentru locurile de muncă verzi disponibile pe piaţa muncii, capabile să genereze creştere economică sustenabilă.