UPDATE 21.30. Președintele Consiliului European, Charles Michel, a anunțat că liderii celor 27 de state membre ale UE au recunoscut joi Ucraina și Republica Moldova drept candidate la aderarea la UE, acesta fiind un "moment istoric" în plină ofensivă rusă.

UPDATE. Președintele Klaus Iohannis a salutat „realizarea istorică" de joi de la Bruxelles, când Consiliul European a acordat statutul de candidat pentru Ucraina și Republica Moldova.

"Consiliul European a ajuns la această decizie excepțională în urma unui sprijin puternic și a unor demersuri intense din partea României. Acordând, de asemenea, perspectiva europeană Georgiei cu pași importanți înainte", a scris Iohannis pe Twitter.

Știrea inițială. Potrivit Administrației prezidențiale, pe agenda reuniunii Consiliului European din perioada 23-24 iunie, se află și dezbaterea cererilor de aderare la Uniunea Europeană ale Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei, în contextul publicării, la 17 iunie 2022, a Opiniilor Comisiei Europene.

Citeste si: Iohannis și Ciucă, mesaje de laudă pentru David Popovici: „Un nou titlu mondial pentru tânărul minune al României”

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

În primele declarații făcute la Bruxelles, Klaus Iohannis s-a declarat optimist în privința acordării statutului de candidat la aderare pentru Ucraina și Moldova, la summitul european de joi și vineri.

Republica Moldova, statut de țară candidată pentru aderarea la UE, împreună cu Ucraina 

Republica Moldova va primi, joi, statutul de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană, potrivit unui document intern oficial al Consiliului European consultat de G4Media la Bruxelles. Cel mai probabil, anunțul oficial va fi făcut deseară de liderii Uniunii Europene, la pachet cu un anunț similar pentru Ucraina.

Citeste si: Klaus Iohannis, prezență discretă la bilanțul SRI, în plin scandal legat de "legile securității naționale"

Aflat de joi dimineața la Bruxelles, președintele Iohannis a participat la reuniunea liderilor din Uniunea Europeană şi Balcanii de Vest, iar pe agenda sa figurează și Summitul Euro în format extins.

În cadrul Summitului Euro în format extins vor fi abordate situaţia economică din Uniune şi evoluţiile în ceea ce priveşte Uniunea Bancară şi pieţele de capital.

Klaus Iohannis la bruxelles

Klaus Iohannis, la summit-ul UE-Balcanii de Vest de la Bruxelles

[Sursa foto: Presidency.ro]

Ce decizii se iau la summit-ul european

Discuțiile de summit-ul UE vor include o dezbatere strategică privind definirea relațiilor Uniunii Europene cu partenerii apropiați din Europa, situația din Ucraina, din perspectiva evoluțiilor de securitate și a sprijinului acordat de Uniunea Europeană pe multiple planuri, precum și rezultatele Conferinței privind viitorul Europei și etapele următoare, se mai arată în comunicatul Cotroceniului.

Citeste si: Premierul Nicolae Ciucă, vizită la șeicii din Emirate. Cum poate înlocui România petrolul și gazele rusești

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, despre boala cumplită cu care mama lui s-a confruntat. Ce spune antrenorul despre starea ei de sănătate? „Întotdeauna există riscul să reapară.”- kfetele.ro

Citeste si: Suma colosală încasată de România la EURO 2024. Care sunt echipele de club din România care vor primi bani de la UEFA- radioimpuls.ro

klaus iohannis la bruxelles

Klaus Iohannis, la summit-ul UE-Balcanii de Vest de la Bruxelles

[Sursa foto: Presidency.ro]

Ce spune Klaus Iohannis despre acceptarea Moldovei ca țară canddiată la aderarea la UE 

"Este o garanție că integrarea europeană de va întâmpla. De aceea, este un statut destul de discutat la nivelul instituțiilor europene. O dată acordat, înseamnă clar că la finalul procesului, statul respectiv va deveni membru al Uniunii Europene", a declarat joi Klaus Iohannis, răspunzând unei întrebări adresată de jurnaliștii prezenți la Bruxelles.

"Nu este o garanție unidirecțională", a precizat Iohannis, adăugând: "este nevoie și ca statul membru care dorește să se integreze să urmeze pașii recomandați, să facă reformele care sunt solicitate".

Extinderea UE nu este una strict teritorială, ci este un proces care se bazează pe valori, a precizat șeful statului. Nu e suficient să spui că vrei să intri în UE, trebuie să faci reforme, ci și să respecți principiile democratice și legate de piața unică.

"La unii se întâmplă mai repede, la alții mai încet. Dacă ne uităm la Balcanii de Vest, la unii procesul a început de 20 de ani și nu este foarte avansat, la alții procesul de integrare de integrare s-a produs în 3-4 ani", a mai spus șeful statului.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si