Klaus Iohannis a adus azi o veste bună și o veste proastă. "Este foarte trist. Dar tristețea nu rezolvă problema" (VIDEO)
Președintele Klaus Iohannis a ținut, miercuri 22 iulie, o scurtă declarație de presă, după ședința avută cu o parte dintre miniștrii cabinetului Orban. "Asta a fost vestea bună", a spus președintele după ce a prezentat modul în care România lucrează la planul pentru cheltuirea celor 80 de miliarde de euro de la UE, dar a precizat: "Există și o veste proastă azi".
Klaus Iohannis: "Nicio lege nu oprește acest virus"
Klaus Iohannis a declarat că este foarte trist că astăzi s-a ajuns la peste 1.000 de persoane infectate cu noul coronavirus, însă "tristeţea nu rezolvă problema". Şeful statului a precizat că oamenii trebuie să respecte regulile de distanţare socială, să poarte măşti, iar Guvernul are de azi instrumentul pentru preveni răspânderea COVID-19, însă „nicio lege nu opreşte un virus”, a precizat Iohannis.
„Vestea proastă pe astăzi este că suntem în prima zi în care avem peste 1.000 de persoane detectate cu noul coronavirus. E foarte trist, dar tristeţea nu rezolvă problema. Problema putem să o rezolvăm împreună, respectând măsurile de distanţare, purtând mască. Acum Guvernul are la dispoziţie noul instrument, noua lege care relgementează izolarea, carantinarea, dar nicio lege nu opreşte un virus.
Aici e nevoie de contribuţia noastră a tuturor”, a declarat Klaus Iohannis miercuri la Palatul Cotroceni, după o întâlnire cu premierul şi câţiva membri ai Guvernului pentru discuţii despre fondurile europene.
Grupul de Comunicare Strategică a anunţat miercuri alte 1,030 de cazuri de îmbolnăvire cu noul coronavirus, confirmate în ultimele 24 de ore, acesta fiind ce lmai mare număr de cazuri zilnice de la conformarea
epidemiei de COVID-19 în România. Bilanţul este de 40.163 de persoane infectate.
De asemenea, 27 de persoane au decedat- 2 fiind în categoria de vârstă 30- 39 de ani- numărul total ajungând la 2.101. Bucureştiul are cele mai multe cazuri noi, 152, urmat de Argeş- 89 şi Prahova- 70 de cazuri. Judeţul Harghita nu are niciun caz nou, iar Satu Mare are doar un caz în plus faţă de ziua precedentă.
Care este vestea bună adusă azi de Iohannis
Președintele Klaus Iohannis a vorbit despre acordul obținut în Consiliul European, potrivit căruia României i-a fost alocată suma de 80 de miliarde de euro pentru programe europene pentru anii care urmează. "Este o sumă foarte mare și cu acești bani, dragi români, vom fi în situația nu doar de a relansa economia României, vom fi în situația de a reconstrui România, deci să intervenim și în economie, și în marile sisteme publice.
Este o veste foarte, foarte bună", a precizat Iohannis.
Șeful statului a mai spus că imediat după ce a revenit de la Bruxelles "cu această sumă foarte mare", a convocat o echipă guvernamentală, condusă de premierul Orban, cu care a discutat termenii unui "plan solid, bun, aplicabil" pentru cheltuirea banilor.
"Această sumă de 80 de miliarde practic se compune din două mari pachete bugetare. Primul pachet, cel mai mare, este pachetul care se referă la bugetul multianual al Uniunii Europene din 2021 până în 2027. Sunt fondurile europene și proiectele europene pe care le-am avut și până acum. Pentru a atrage acești bani, este nevoie de un concept, un plan național. La acest plan lucrăm de când este în funcțiune Guvernul Orban.
Planul este ca și finalizat, se fac unele finisaje și planul va fi urmărit în continuare, să ajungă la Comisie, ca să fim pregătiți din timp de data aceasta să atragem banii europeni.", a spus Iohannis.
Iohannis: O parte din banii de la UE sunt disponibili din 2020
Al doilea pachet bugetar din această sumă de 80 de miliarde se compune din pachetul care este destinat relansării și revigorării economice, a precizat Klaus Iohannis. Este un pachet de 34 de miliarde de euro pentru România.
"Acești bani sunt în principal destinați ameliorării crizei, măsurilor de ieșire din criza economică, măsurilor de întărire a economiei, ca să își revină foarte repede după acest șoc provocat de pandemie. Acești bani trebuie consumați mai repede. Practic, pentru a folosi acești bani, avem la dispoziție doar 6 ani. Și o parte din acești bani este posibil să fie deja disponibili în acest an, în 2020. Și aici este nevoie să ne mișcăm rapid, fiindcă până în octombrie trebuie să prezentăm Comisiei Europene planul național aferent acestui fond de repornire, de relansare, de întărire a economiei", a mai spus șeful statului.