In articol:
- Care este vestea bună adusă azi de Iohannis
- Iohannis: O parte din banii de la UE sunt disponibili din 2020
Citeste si: Locul unde ai șanse de 5 ori mai mari să te infectezi cu coronavirus
Care este vestea bună adusă azi de Iohannis
Președintele Klaus Iohannis a vorbit despre acordul obținut în Consiliul European, potrivit căruia României i-a fost alocată suma de 80 de miliarde de euro pentru programe europene pentru anii care urmează. "Este o sumă foarte mare și cu acești bani, dragi români, vom fi în situația nu doar de a relansa economia României, vom fi în situația de a reconstrui România, deci să intervenim și în economie, și în marile sisteme publice.
Citeste si: VIDEO- Petrecere cu mâncare și băutură de pe rafturi, într-un supermarket din București. Imagini uluitoare
Șeful statului a mai spus că imediat după ce a revenit de la Bruxelles "cu această sumă foarte mare", a convocat o echipă guvernamentală, condusă de premierul Orban, cu care a discutat termenii unui "plan solid, bun, aplicabil" pentru cheltuirea banilor.
"Această sumă de 80 de miliarde practic se compune din două mari pachete bugetare. Primul pachet, cel mai mare, este pachetul care se referă la bugetul multianual al Uniunii Europene din 2021 până în 2027. Sunt fondurile europene și proiectele europene pe care le-am avut și până acum. Pentru a atrage acești bani, este nevoie de un concept, un plan național. La acest plan lucrăm de când este în funcțiune Guvernul Orban. Planul este ca și finalizat, se fac unele finisaje și planul va fi urmărit în continuare, să ajungă la Comisie, ca să fim pregătiți din timp de data aceasta să atragem banii europeni.", a spus Iohannis.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Iohannis: O parte din banii de la UE sunt disponibili din 2020
Al doilea pachet bugetar din această sumă de 80 de miliarde se compune din pachetul care este destinat relansării și revigorării economice, a precizat Klaus Iohannis. Este un pachet de 34 de miliarde de euro pentru România.
Citeste si: Şedinţă de Guvern: Ce decizii urmează să ia premierul Ludovic Orban
"Acești bani sunt în principal destinați ameliorării crizei, măsurilor de ieșire din criza economică, măsurilor de întărire a economiei, ca să își revină foarte repede după acest șoc provocat de pandemie. Acești bani trebuie consumați mai repede. Practic, pentru a folosi acești bani, avem la dispoziție doar 6 ani. Și o parte din acești bani este posibil să fie deja disponibili în acest an, în 2020. Și aici este nevoie să ne mișcăm rapid, fiindcă până în octombrie trebuie să prezentăm Comisiei Europene planul național aferent acestui fond de repornire, de relansare, de întărire a economiei", a mai spus șeful statului.