Klaus Iohannis, decizie de ultima oră înainte de plecarea la Bruxelles
Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit joi dimineață, înainte de plecarea la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles cu liderii principaleor partide din coaliția de centru-dreapta cu care vrea să formeze viitorul guvern, precum și cu premierul propus de PNL, Florin Cîțu.
Liderii PNL încep practic discuţiile concrete pentru formarea unei majorităţi parlamentare în vederea susţinerii noului Guvern. Negocierile au început la Palatul Cotroceni, între Klaus Iohannis, Kelemen Hunor, Dan Barna, Florin Cîţu şi Ludovic Orban.
Discuția cu președintele are loc și înainte ca Iohannis să plece din țară pentru două zile. Joi și vineri, șeful statului participă la reuniunea Consiliului European, la Bruxelles.
În contextul reuniunii de la Bruxelles, președintele Iohannis a discutat, la telefon, cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, la solicitarea acestuia.
Florin Cîțu, numele "negociat" de PNL înainte de negocierile de la Cotroceni
Conducerea PNL a validat, miercuri seara, propunerea lui Florin Cîțu pentru funcția de premier.
Liderul PNL Ludovic Orban a anunţat oficial miercuri seară, că Florin Cîţu ese propunerea PNL pentru postul de premier.
Biroul Politic Naţional al PNL s-a reunit miercuri, de la ora 18.00 în sistem de videoconferinţă şi a decis prin vot, cu o singură abţinere, să-l propună pe actualul ministru de Finanţe Florin Cîţu pentru a forma Guvernul.
Iohannis și Orban au scris numele premierului pe hârtie în același timp
Ludovic Orban le-a spus liberalilor că președintele, care are ”aplecare de profesor”, i-ar fi propus în întâlnirea față în față de astăzi ca fiecare să scrie pe o foaie de hârtie numele unui posibil premier și apoi să le confrunte.
Și Orban, și Iohannis ar fi scris pe foaie același nume: Florin Cîțu, potrivit relatării lui Ludovic Orban. ”Propunerea Florin Cîțu v-o fac o fac evident, împreună cu presedintele Iohannis”, le-a spus Orban liberalilor.
Florin Cîţu a mai fost desemnat premier de către şeful statului, pe 26 februarie, însă acesta şi-a depus mandatul şi astfel votul de învestitură pentru Guvern în Parlament nu a mai fost dat.