Preşedintele României Klaus Iohannis a fost primit la ora 11.30 la Strasbourg, Franța, de președintele Parlamentului European, Roberta Metsola.

Uniunea Europeană trebuie să îşi eficientizeze capacitatea de luare a deciziilor, iar România este pe deplin angajată în acest exerciţiu, a declarat miercuri preşedintele Klaus Iohannis într-un discurs în plenul Parlamentului European la Strasbourg.

Klaus Iohannis, discurs la Strasbourg

Klaus Iohannis, discurs la Strasbourg

[Sursa foto: Presidency]

Preşedintele Klaus Iohannis s-a adresat, miercuri, plenului Parlamentului European, reunit în sesiune la Strasbourg, în cadrul dezbaterii "This is Europe".

"Uniunea dispune de instrumente juridice şi instituţionale pentru a-şi atinge obiectivele, iar răspunsul la pandemie şi la criza care a urmat este edificator în acest sens. Dar este la fel de evident că trebuie să eficientizăm capacitatea noastră de luare a deciziilor", a spus Iohannis în discursul său.

"Trebuie să analizăm îndeaproape ce măsuri pot fi luate într-un context în care unii consideră că o eficienţă reală a mecanismelor de luare a deciziilor este imposibilă fără redeschiderea Tratatelor, în timp ce alţii exclud în mod radical această posibilitate. Nu există nicio îndoială că măsuri precum cele discutate în legătură cu votul cu majoritate calificată în domenii specifice ale politicii externe şi de securitate pot fi luate fără redeschiderea Tratatelor", a adăugat președintele României în plenul PE.

"Fără a exclude modificarea Tratatelor la un moment dat, trebuie să folosim toate posibilităţile disponibile în cadrul Tratatelor pentru un proces de luare a deciziilor mai uşor şi mai rapid.

România este pe deplin angajată în acest exerciţiu", a mai afirmat Iohannis.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Citește și: VIDEO. Klaus Iohannis, mesaj pentru Regele Charles al III-lea "în aceste momente dificile"

Înainte de discursul președintelui în Parlamentul de la Strasbourg, Klaus Iohannis a avut declarații comune cu Roberta Metsola.

Klaus Iohannis a remarcat că funcționarea mecanismelor din UE este uneori prea greoaie și se face cu întârziere, cum a fost cazul și în situația fermierilor:  

"Deciziile referitorare la politica agricolă comună s-au luat în 2020. Noi suntem în 2024. Oare de ce a fost nevoie să avem proteste masive ale fermierilor ca să ne dăm seama că unele concepte trebuie rediscutate? Este doar un exemplu de cum de multe ori suntem prea departe de interesele oamenilor pe care vrem să îi ajutăm să își facă treaba. Sunt și chestiuni strategice legate de conceptul de funcționare al UE de care trebuie să ne ocupăm. Funcționarea UE trebuie să devină mai fluidă, mai bună, UE trebuie să se extindă cu Ucraina, Republica Moldova", a spus Iohannis la Parlamentul European.

Klaus Iohannis, pledoarie pentru aderarea România la spațiul Schengen

Apartenența deplină a României la spațiul Schengen, inclusiv – evident- cu frontierele terestre, cât mai curând, va întări considerabil Uniunea și securitatea Uniunii și va înlesni coeziunea și cooperarea dintre noi, a declarat Klaus Iohannis în declarațiile comune cu Roberta Metsola.

"Am discutat despre prioritățile de pe agenda europeană în această perioadă foarte importantă, când ne pregătim pentru alegerile europarlamentare. Ne pregătim, de asemenea, pentru decizii cu impact pe termen lung pentru viitorul nostru ca Uniune, inclusiv adoptarea noii Agende Strategice, vorbim despre extinderea Uniunii, despre gestionarea migrației, stimularea competitivității sau întărirea Pieței Interne", a spus șeful statului român.

Klaus Iohannis

Klaus Iohannis, alături de Roberta Metsola

[Sursa foto: Captură YouTube]

Klaus Iohannis, discurs într-un "an crucial pentru viitorul UE"

Știrea inițială. Şeful statului va prezenta, în plenul Parlamentului European, viziunea sa asupra soluţiilor la principalele provocări cu care se confruntă UE în prezent.

Klaus Iohannis a anunțat că va pune accentul pe acţiunile comune care trebuie întreprinse pentru a apăra şi promova interesele cetăţenilor europeni, precum şi bunăstarea şi securitatea acestora.

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

"Invitaţia transmisă preşedintelui Klaus Iohannis de a se adresa plenului Parlamentului European, într-un an crucial pentru viitorul Uniunii, inclusiv din perspectiva alegerilor europarlamentare şi a deciziilor majore care vor fi luate în următoarea perioadă, reflectă aprecierea legislativului european pentru rolul activ şi constructiv al preşedintelui României şi al ţării noastre de promotor al unui proiect european coeziv, solid, transparent şi aproape de cetăţean", a transmis Administraţia Prezidenţială.

Discursul pre;edintelui României va începe după ora 12.00, iar de la ora 14.30 Iohannis are programată o întrevedere cu europarlamentarii români.

Klaus Iohannis, întâlnire cu șefa Parlamentului European

Cu prilejul deplasării la Strasbourg, preşedintele Iohannis va avea şi consultări cu preşedintele Parlamentului European Roberta Metsola.

Discuția dintre cei doi va aborda teme de actualitate de pe agenda UE şi priorităţile pentru anul 2024, potrivit Administraţiei Prezidenţiale.

Citește și: VIDEO: Klaus Iohannis, în pericol! Fermierii furioși au provocat mai multe incendii în fața Parlamentului European de la Bruxelles. În clădire se află și președintele

Cei doi oficiali vor avea convorbiri tete-a-tete şi vor susţine declaraţii de presă comune.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si