Președintele Klaus Iohannis a ținut o scurtă declarație de presă, joi seara, la Bruxelles la finalul căreia a abordat și "o chestiune puțin mai particulară, legată de COVID-19".

" Din păcate, chiar astăzi Președinta Comisiei a intrat în autoizolare, după ce ne-am salutat la începutul ședinței. În cazul meu, nu există niciun pericol. Am păstrat distanța, am avut amândoi mască și doamna von der Leyen a fost testată negativ chiar în această dimineață", a precizat Klaus Iohannis.

Șeful statului român a reiterat, în acest context, cât de important este ca românii să țină cont de toate măsurile preventive recomandate de atâta timp de specialiștii epidemiologi:  

" Gândiți-vă cum ar fi fost dacă n-aș fi avut mască, sau dacă doamna Președinte nu ar fi avut mască, sau dacă n-am fi păstrat distanța! Este evident că instrumentele de care dispunem pentru a îngrădi răspândirea acestei boli sunt, în esență, simple. Sunt la îndemâna noastră – este masca, este distanța, este igiena mâinilor și atunci suntem mult, mult mai siguri", a spus președintele României.

Usula von der Leyen, în autoizolare

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a anunțat joi că va părăsi reuniunea Consiliului European pentru a intra în autoizolare. Șefa CE a anunțat prin intermediul unei postări pe Twitter că un membru al staff-ului ei a fost confirmat pozitiv cu Covid-19.

Totuși, von der Leyen a fost testată pentru Covid-19, iar rezultatul a fost negativ.

Ca măsură de precauție, președinta CE a părăsit reuniunea Consiliului European, la care participă și președintele Klaus Iohannis.

„Tocmai am fost informată că un membru al staff-ului meu a fost testat pozitiv pentru coronavirus în această dimineață. Testul meu a ieșit negativ. Ca măsură de precauție, voi părăsi imediat reuniunea Consiliului European și mă voi autoizola”, a scris Ursula von der Leyen pe Twitter.

ursula von der leyen
Președinta CE a părăsit reuniunea Consiliului European, la care participă și președintele Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis: Astăzi am fost foarte amărât 

Klaus Iohannis s-a declarat extrem de amărât de faptul că România a înregistrat pentru a doua zi consecutiv peste 4000 de cazuri noi de coronavirus.

"La noi în țară, din păcate, și astăzi am fost foarte amărât când am citit că avem iarăși peste 4.000 de cazuri. Dragi români, respectați aceste reguli simple, pentru ca împreună să putem să îngrădim răspândirea acestei boli!", a spus Klaus Iohannis.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Pălăria Melaniei, pantaloni scurţi şi lenjerie: obiectele vestimentare cele mai comentate la învestitura lui Trump. „Aproape a zburat”- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

Declarația integrală a președintelui Iohannis

"Am început, iată, o nouă întrunire a Consiliului. Avem teme foarte importante pe ordinea de zi. Chiar acum am finalizat aprobarea concluziilor pe Brexit și aici lucrurile sunt încă destul de complicate.

După părerea noastră, negocierea acordului cu Regatul Unit nu a făcut progrese suficiente. Este nevoie de accelerarea negocierilor și este evident că noi, Uniunea, continuăm pe calea începută, rămânem uniți, știm ce dorim, dar, în același timp, știm și că noi ne dorim un acord cu Regatul Unit.

Așadar, echipa de negociere a primit încurajări din partea noastră să continue. Mai sunt puține săptămâni până la finalul anului, când aceste negocieri trebuie să fie finalizate.

Pentru noi, în România, este clar și am spus acest lucru: noi ne dorim un acord, este necesar, este calea cea mai bună pentru a garanta un parteneriat solid între Uniunea Europeană și Regatul Unit pentru mulți ani de acum încolo. Este, evident, foarte important și pentru cetățenii noștri care trăiesc în Regatul Unit, dar și pentru firmele noastre care fac afaceri cu Regatul Unit.

Imediat după ce mă întorc în sala de Consiliu, vom începe discuțiile pe ținte climatice, o temă extrem de sensibilă, dar, în același timp, extrem de importantă și pentru noi. Este vorba de felul în care Uniunea Europeană își va seta ambițiile, cât de buni vrem să fim, cât de performanți vrem să fim, cum vrem să ne îngrijim de măsurile pe care le luăm ca să reducem impactul climatic total nefavorabil pe care putem să-l constatăm cu toții – furtuni, călduri excesive, ierni excesive. Este clar că ceva trebuie făcut.

Există foarte multe discuții, există propuneri de ținte climatice și acum discutăm, de fapt, ținta pe care ne-o punem până în 2030. Există propuneri din partea Comisiei, există propuneri din partea Parlamentului European. Astăzi vom discuta în profunzime cum vedem noi, liderii statelor, liderii guvernelor, această chestiune.

Noi, eu, suntem dispuși să acceptăm ținte destul de ambițioase, dar nu sunt dispus să accept ținte foarte ambițioase necondiționat.

Pentru noi este important să putem gestiona tranziția spre o țintă ambițioasă, asta însemnând, evident, să ne alegem singuri, să fim lăsați să ne alegem mixul energetic și este, de asemenea, foarte important să putem să ne alegem cum facem tranziția, ce fel de energie folosim. De exemplu, pentru România este foarte important ca în faza de tranziție să folosim gazul natural- de exemplu, cel din Marea Neagră.

Citeste si: Românii se vor bucura în fiecare lună de un ajutor în valoare de 660 de lei! Ce trebuie să facă pentru a intra în posesia banilor- kfetele.ro

Citeste si: Anunț cumplit pentru fotbalul românesc. A murit Ion Diaconescu, fostul atacant al Stelei: "Dumnezeu să-l odihnească în pace!”- radioimpuls.ro

Citeste si: Donald Trump a tăiat tortul cu o sabie și a dansat pe „YMCA” la balul inaugural de pe Capitol Hill- antena3.ro

Deci, sunt condiții pe care le voi exprima foarte clar. Pe de altă parte, sunt dispus să discutăm ținte climatice ambițioase, fiindcă aceste lucruri sunt foarte importante și pentru noi, în România, pentru societatea românească.

În final, o chestiune puțin mai particulară, legată de COVID-19. Din păcate, chiar astăzi Președinta Comisiei a intrat în autoizolare, după ce ne-am salutat la începutul ședinței.

În cazul meu, nu există niciun pericol. Am păstrat distanța, am avut amândoi mască și doamna von der Leyen a fost testată negativ chiar în această dimineață.

Însă, cu această ocazie, reiterez importanța extraordinară a măsurilor preventive. Gândiți-vă cum ar fi fost dacă n-aș fi avut mască, sau dacă doamna Președinte nu ar fi avut mască, sau dacă n-am fi păstrat distanța!

Este evident că instrumentele de care dispunem pentru a îngrădi răspândirea acestei boli sunt, în esență, simple. Sunt la îndemâna noastră – este masca, este distanța, este igiena mâinilor și atunci suntem mult, mult mai siguri. La noi în țară, din păcate, și astăzi am fost foarte amărât când am citit că avem iarăși peste 4.000 de cazuri.

Dragi români, respectați aceste reguli simple, pentru ca împreună să putem să îngrădim răspândirea acestei boli! Vă mulțumesc!"


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si