In articol:
- Klaus Iohannis, întrevedere cu preşedintele Franței, Emmanuel Macron, la Palatul Élysée. Ce subiecte au abordat cei doi lideri
- Klaus Iohannis: ”Franţa este un susţinător al aderării ţării noastre la Spaţiul Schengen”
”Franţa este un susţinător al aderării ţării noastre la Spaţiul Schengen, iar în discuţia noastră i-am mulţumit preşedintelui Macron pentru sprijinul său puternic.
Conform Administraţiei Prezidenţiale, cei doi lideri au mai discutat și despre situaţia de securitate generată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei şi consecinţele acesteia în plan european şi global, cu accent pe energie şi securitate alimentară.
Klaus Iohannis, întrevedere cu preşedintele Franței, Emmanuel Macron, la Palatul Élysée. Ce subiecte au abordat cei doi lideri
Preşedintele României, Klaus Iohannis, a avut, vineri, o întâlnire cu preşedintele Republicii Franceze, Emmanuel Macron, la Palatul Élysée, în marja participării la Forumul pentru Pace de la Paris. Întrevederea a avut loc pe fondul intensificării dialogului politic bilateral şi a coordonării strânse pe teme de actualitate aflate pe agenda europeană, euroatlantică şi internaţională, a anunțat Administraţia Prezidenţială, într-un comunicat de presă.
Mai mult, cei doi oficiali au abordat principalele teme ale agendei bilaterale, punând accentul pe consolidarea Parteneriatului Strategic româno-francez, stadiul şi perspectivele de dezvoltare ale proiectelor comune din domeniul economic, al securităţii şi al apărării.
Citește și: Preşedintele Partidului Ecologist, reţinut de DNA pentru trafic de influenţă
”Preşedintele Klaus Iohannis a prezentat stadiul demersurilor României, precum şi aşteptările legitime ale ţării noastre privind aderarea la Spaţiul Schengen, mulţumind preşedintelui Emmanuel Macron pentru sprijinul Franţei în acest sens.
Klaus Iohannis: ”Franţa este un susţinător al aderării ţării noastre la Spaţiul Schengen”
De asemenea, cu privire la aspectele de securitate, Iohannis și-a exprimat aprecierea pentru participarea trupelor franceze la forţa multinaţională a NATO din România, ca naţiune-cadru a Grupului de luptă aliat din ţara noastră, inclusiv pentru decizia Franţei de a spori această contribuţie.
”Cei doi lideri au abordat, totodată, situaţia de securitate generată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei şi consecinţele acesteia în plan european şi global, cu accent pe energie şi securitate alimentară. În cadrul discuţiilor, au fost explorate modalităţile de întărire a eforturilor de asistenţă destinate Ucrainei şi refugiaţilor ucraineni, precum şi procesul de reconstrucţie post-conflict a ţării vecine. În acest sens, preşedintele României a prezentat măsurile şi acţiunile ţării noastre, exprimând aprecierea faţă de disponibilitatea Franţei de a contribui la dezvoltarea infrastructurii necesare pe căile feroviare şi fluviale româneşti”, a mai transmis Administraţia Prezidenţială.
Citește și: Criza energetică din Europa va declanșa ani de penurie și pene de curent
Liderii celor două state și-au exprimat opiniile cu privire la continuarea eforturilor în plan european pentru asigurarea securităţii energetice pe fondul ultimelor propuneri şi decizii ale Uniunii Europene. Mai mult, în cadrul întâlnirii au fost abordate şi modalităţile de sprijinire în continuare a Republicii Moldova, care se confruntă cu numeroase provocări în contextul actualei situaţii dificile de securitate.