Președintele român a fost invitat de liderul american Joe Biden să participe la aceste discuții în format restrâns „pe tema evoluțiilor îngrijorătoare ale securității regionale, europene și euroatlantice generate de desfășurarea masivă de forțe și echipamente ruse în proximitatea Ucrainei și în regiunea Mării Negre”, a anunțat Administrația Prezidențială. 

Citeste si: O escadrilă de avioane de vânătoare americane F-16 se mută din Germania în România

Ce a transmis Administrația Prezidențială?

„Au fost prezentate evaluări și concluzii în urma dialogului recent cu partea rusă și au fost analizați pașii următori care trebuie avuți în vedere, inclusiv măsurile cuprinzătoare de răspuns, necesare pentru creșterea nivelului securității pe continentul european și descurajarea utilizării forței militare”, se arată în comunicat.

Citeste si: Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg: "România nu e singură. Acum Rusia e agresorul. Există un risc real pentru un conflict armat în Europa"

Discuția lui Klaus Iohannis

În intervenția pe care a avut-o, Klaus Iohannis a vorbit despre importanța coordonării strânse și a unității în aceste momente și a salutat deciziile care au fost luate la nivel aliat de consolidare a posturii de descurajare și apărare pe Flancul Estic, în special la Marea Neagră, așa cum o arată desfășurarea în aceste zile în România a trupelor americane sau decizia Franței privind trimiterea de trupe în țara noastră și asumarea rolului de națiune cadru la prezența militară avansată a NATO în România. 

Klaus Iohannis le-a mulțumit aliaților, în mod special președintelui Statelor Unite, președintelui Franței, prim-ministrului Italiei și cancelarului Germaniei, pentru solidaritatea de care au dat dovadă în ceea ce privește securitatea României și a cetățenilor săi și a celorlalți cetățeni de pe Flancul Estic.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Citeste si: Joe Biden și mai mulți lideri politici, printre care și Klaus Iohannis, discută astăzi despre criza din Ucraina

Aspectele discutate de Klaus Iohannis

De asemenea, președintele României a vorbit despre asigurarea unei posturi consolidate și de descurajare și apărare a aliaților, unitar și coerent, în întregul Flanc Estic, începând de la Marea Baltică până la Marea Neagră, ce contribuie la stabilitatea regională și la securitatea Alianței în ansamblul său, dar cel mai important în cazul cetățenilor din statele aliate. 

Citeste si: Blocaj în Marea Neagră. Cum afectează exercițiile Rusiei transportul maritim?

Dialogul politico-diplomatic cu Rusia

Klaus Iohannis a exprimat susținerea sa fermă pentru continuarea dialogului politico-diplomatic cu Rusia pentru a găsi soluții în ceea ce privește descaladarea situației, fără a fi conpromise principiile fundamentale ale Alianței și ale dreptului internațional. 

Președintele României susține importanța pregătirii și coordonării dintre partenerii transatlantici în ceea ce privește pachetul robust de sancțiuni care va fi adoptat împotriva Rusiei dacă măsurile de dezescaladare nu vor da rezultate. 

Citeste si: VIDEO| Primul convoi militar american a plecat spre Baza Mihail Kogălniceanu

Cine a participat la discuții

În cadrul discuțiilor de ieri au mai participat reședintele Franței, Emmanuel Macron, președintele Poloniei, Andrzej Duda, prim-ministrul Marii Britanii, Boris Johnson, prim-ministrul Canadei, Justin Trudeau, cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, prim-ministrul Italiei, Mario Draghi, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele Consiliului European, Charles Michel. 

Convorbirea dintre liderii europeni și transatlantici a venit în urma acestei săptămâni în care s-a încercat diminuarea conflictului, prin eforturi politico-diplomatice, de la granițele Ucrainei și de la Marea Neagră.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Citeste si: Război Rusia- Ucraina 2022. O filmare "fake" cu un masacru ar putea declanșa invazia

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si