Close sidebar
Close sidebar

Klaus Iohannis, la bilanțul DNA: Noi riscuri în lupta anticorupție în pandemia COVID-19

Preşedintele Klaus Iohannis a arătat marți, la bilanțul DNA că, prin efortul susţinut al procurorilor şi al întregului personal din cadrul DNA, instituţia a ajuns un reper în regiune şi în Europa. În pandemia COVID-19 au apărut noi provocări pentru procurorii DNA, a transmis șeful statului.

Sorin Negru,


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Klaus Iohannis spune o societate în care corupţia este combătută riguros și care are mecanisme de control şi echilibru reprezintă o societate puternică şi stabilă. 

Citeste si: Klaus Iohannis, întâlnire cu membri ai comunității românești de pe Coasta de Vest a SUA

În perioada pandemiei de coronavirus, au apărut noi riscuri în lupta anticorupție, legate de achizițiile publice, de alocarea și gestionarea fondurilor necesare depășirii crizei sanitare, a precizat Iohannis:

"În ultimii ani, provocările nu au fost deloc puține, dimpotrivă. Pandemia de COVID-19 a scos în evidență noi riscuri în lupta anticorupție, legate de achizițiile publice, de alocarea și gestionarea fondurilor necesare depășirii crizei sanitare, de integritatea în sistemul medical.

Iohannis: România este un pol de stabilitate în regiune  

Preşedintele Iohannis a arătat că, prin rezultatele sale, prin efortul susţinut al procurorilor şi al întregului personal din cadrul DNA, instituţia a ajuns un reper în regiune şi în Europa.

"Rapoartele Mecanismului de Cooperare şi Verificare au evidenţiat de fiecare dată progresul gradual realizat în domeniu, dar şi neajunsurile sau obiectivele a căror îndeplinire stagna.

Sunt convins că fără contribuţia decisivă a Direcţiei Naţionale Anticorupţie în combaterea corupţiei la nivel înalt şi a corupţiei sistemice, societatea românească ar fi arătat cu totul altfel astăzi. România este acum un pol de stabilitate în regiune şi un partener strategic pentru partenerii noştri din cadrul NATO şi din Uniunea Europeană", a declarat acesta.

Citeste si: Iasmina este adolescenta din Iași, care și-ar fi pus capăt zilelor după o ceartă cu părinții. Verișorul tinerei face declarații cutremurătoare: „A fost pedepsită”- kanald.ro

Citeste si: Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost găsită fără suflare în locuința familiei sale. Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc- wowbiz.ro

Citeste si: O femeie și-a drogat fetița de un an ca să câștige mai mulți urmăritori pe TikTok. Fetița a fost operată degeaba pe creier de două ori- antena3.ro

Citeste si: Numărul oamenilor bogați din întreaga lume a atins un nivel record. Sunt aproape la fel de mulți ca populația Marii Britanii

Şeful statului a precizat că înfiinţarea Parchetului Naţional Anticorupţie, devenit ulterior DNA, a reprezentat "un prim semnal al asumării luptei împotriva corupţiei de către România la cel mai înalt nivel şi pe termen lung".

Bilanțul DNA: 400 de primari și 800 de șefi de la stat, prinși cu "mâța în sac"

DNA a trimis în judecată, în cei 20 de ani de activitate, aproximativ 15.000 de persoane acuzate de corupţie, care au produs un prejudiciu total de 5,4 miliarde euro.

Potrivit bilanţului de activitate al DNA, printre persoanele trimise în judecată se află 400 de primari, 800 de directori de instituţii publice şi companii naţionale, 160 de procurori şi judecători, 60 de membri ai Guvernului (doi prim-miniştri, miniştri, secretari de stat), 40 de preşedinţi de preşedinţi de consilii judeţene sau 1.000 de poliţişti.

Citeste si: Un funcționar public din Argeș a fost prins în flagrant când oferea mită unui comisar de la Protecţia Consumatorului

Printre altele, au fost trimişi în judecată 2.300 de inculpaţi pentru fraude cu fonduri europene, cu un prejudiciu total de 300 milioane de euro.

De asemenea, procurorii DNA au instituit sechestre pentru recuperarea prejudiciilor rezultate din infracţiuni în valoare de peste 4 miliarde de euro.

Citeste si: Nostradamus a prezis cu exactitate moartea Reginei Elisabeta a II-a. A spus și ce urmează: "Foc ceresc"

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: O femeie și-a drogat fetița de un an ca să câștige mai mulți urmăritori pe TikTok. Fetița a fost operată degeaba pe creier de două ori- antena3.ro

În ultimii 10 ani, valoarea totală a bunurilor date, oferite, cerute sau primite ca mită în dosarele trimise în judecată se ridică la aproximativ 1 miliard de euro.

În prezent, DNA susţine că investighează dosare cu prejudicii estimate la 4 miliarde de euro. 

Alte repere ale istoriei DNA:

* 30 milioane de euro- cea mai mare mită reţinută într-un dosar de mare corupţie privind achiziţii publice;
* 60 milioane euro- cea mai mare valoare a despăgubirilor pronunţate prin hotărâre definitivă de o instanţă într-un dosar întocmit de DNA. Este vorba de dosarul privatizării frauduloase a ICA, în care a fost condamnat Dan Voiculescu;
* 22 milioane euro- cea mai mare sumă confiscată printr-o hotărâre definitivă într-o cauză de corupţie de nivel înalt;
* 15 ani şi 8 luni- cea mai mare pedeapsă aplicată de instanţă într-un dosar de corupţie instrumentat de DNA. 

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI