Presedintele si-a sustinut discursul in limba germana si in limba romana, participantii aplaudand de fiecare data cand seful statului schimba limba in care vorbea.

"Sunt impresionat de faptul ca Piata Mare din Sibiu este neincapatoare: este cel mai bun semn ca organizatorii si-au facut bine treaba si tin sa-i felicit! Dar, mai ales, sunt bucuros sa vad alaturi de seniori multi copii si tineri. Prezenta lor este dovada ca noile generatii vad in Transilvania nu doar regiunea de unde provin parintii lor, dar si un loc care ii intereseaza, pentru ca de aici le vine identitatea"

, si-a inceput Iohannis discursul, in Piata Mare din Sibiu.

El s-a adresat tinerilor, spunandu-le ca zilele pe care le vor petrece in Transilvania le va oferi amintiri frumoase si "energii putenice", care ii vor ajuta sa isi dezvolte personalitatea si sa-si gaseasca locul in societatea, prin cunoasterea radacinilor lor.

"Pentru ca veti fi mai constienti de faptul ca sunteti rodul unei comunitati care, timp de secole, a dat locului in care s-a stabilit – cat si lumii intregi – multe exemple de viziune umanista, de inventivitate si de staruinta", le-a spus presedintele.

Iohannis a spus ca mesajul fundamental al istoriei sasilor transilvaneni este acela de "a-l cauta neobosit pe Dumnezeu" si de "a nu renunta niciodata la lupta pentru libertate". Sa avem toata viata respect fata de celalalt, sa pretuim solidaritatea si toleranta.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță- wowbiz.ro

Citeste si: Cimitirele civilizației umane. Cum au ajuns să fie abandonate pe câmpuri milioane de mașini, avioane, biciclete și chiar tancuri- antena3.ro

"Oricat de departe de aceste locuri ati trai, acest de neinlocuit tezaur, care apartine celui mai umil sat din Transilvania, dar deopotriva Romaniei si umanitatii in integralitatea ei, ne reapropie si ne reuneste. Din Sibiu, acum 10 ani una dintre cele mai iubite si apreciate Capitale Culturale Europene, va chem sa povestiti copiilor si nepotilor, in graiul vostru traditional, despre tinutul celor sapte cetati. Indemnati-i sa cunoasca, sa cinsteasca si sa-si insuseasca valorile care ne-au facut cunoscuti, iubiti si respectati", le-a mai spus Iohannis participantilor.

Presedintele a mentionat si perioada comunismului, care a pus sub semnul intrebarii, "pana la anulare", libertatea si identitatea comunitatii sasesti din Transilvania, ca de altfel si a celorlalte minoritati si a majoritatii romanesti. "Ultimii 50 de ani ai secolului XX au saracit Romania de bogatiile si elitele sale, au secatuit-o de aspiratiile care se sprijineau pe valorile democratiei europene. Pentru sasii din Transilvania s-au adaugat deportarea si marginalizarea de dupa al  Doilea Razboi Mondial, ca si confiscarea pamantului pe care l-au lucrat si aparat timp de secole. Consecinta acestui proces, de care se face responsabil regimul comunist, este fracturarea comunitatii noastre, dramatic resimtita atat de cei plecati, cat si de cei ramasi in Romania", a spus el.

"Avem sansa sa oferim noilor generatii argumente si fapte pentru ca Romania Centenarului sa fie redescoperita drept loc al oportunitatii si prosperitatii. Va invit sa va alaturati acestui proiect al libertatii si tolerantei, unde dumneavoastra, sasii din Transilvania, indiferent de unde ati venit astazi la Sibiu, sunteti acasa!", a conchis presedintele.

Mii de persoane din Romania, dar si din Austria, Germania si SUA sunt asteptate, in acest sfarsit de saptamana, la Sibiu, la cea de-a 27-a intalnire

a sasilor transilvaneni, care se desfasoara sub deviza "In lume acasa, cu inima in Transilvania". La evenimentul organizat de Forumul Democrat al Germanilor din Transilvania si de Asociatia Comunitatilor Sasesti din Germania a confirmat participarea, pentru sambata, si presedintele Klaus Iohannis, fost primar al Sibiului.

Expozitii, concerte, prezentarea unor traditii, evenimente folclorice, parada portului popular, dar si evenimente speciale dedicate tinerilor fac parte din programul acestei intalniri a sasilor transilvaneni.

Citeste si: VIDEO Cum și-a găsit Alin Oprea tatăl natural? „Am ales special seara de Crăciun și vârsta de 33 de ani. Era vârsta la care Iisus Hristos s-a răstignit și luna în care s-a născut.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul dur în limba română al lui Michele Morrone după ce a vizitat o parte din atracțiile turistice din România- radioimpuls.ro

Citeste si: „Orașul Mântuirii” sau „mini-Grecia” de la malul Mării Negre. Așezarea antică ascunde un tezaur chiar lângă țărm- antena3.ro

Actiunea are loc din initiativa Asociatiei comunitatilor sasesti din Germania, fiind organizata de Forumul Democrat al Germanilor din Romania, in colaborare cu mai multe asociatii si institutii sasesti transilvanene, iar scopul acesteia este de a-i aduce cat mai aproape de Transilvania pe tinerii care traiesc in Germania.

Cea de-a 27-a intalnire a sasilor transilvaneni are loc sub deviza "In lume acasa, cu inima in Transilvania" si a inceput vineri, in Piata Mare, din Sibiu, cu un festival de dans popular sasesc sustinut de grupuri de dansatori din Transilvania, Austria si Germania. Vineri seara, in Piata Huet s-au desfasurat un concert de cantece vechi din tinerete si un concert de orga, dar si un film documentar. Seara de vineri s-a incheiat cu un Dance Party.

Sursa: News.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si