In articol:
- Klaus Iohannis, reacție la discursul lui Viktor Orban
- Iohannis, apel la crezul european „Unitate în diversitate”
România va continua să apere drepturile şi interesele minorităţilor sale şi să depună eforturi pentru a construi o societate cât mai incluzivă şi tolerantă, a afirmat preşedintele Klaus Iohannis.
"În România anului 2022, cultura şi tradiţiile minorităţilor naţionale sunt apreciate şi promovate, iar plusvaloarea adusă de acestea este recunoscută de societate. Într-o societate modernă şi democrată dialogul intercultural este în firescul lucrurilor şi devine sursă a prosperităţii. România va continua să apere drepturile şi interesele minorităţilor sale şi să depună eforturi pentru a construi o societate cât mai incluzivă şi tolerantă", a declarat Klaus Iohannis.
Klaus Iohannis, reacție la discursul lui Viktor Orban
În urmă cu câteva zile, președintele României a criticat mesajul "rasist" transmis de premierul maghiar Viktor Orban, prezent la universitatea de vară de la Băile Tușnad, în Transilvania.
Citeste si: Klaus Iohannis, atac la Viktor Orban. "Este inadmisibil"
"În principiu este greșit, este o eroare majoră, este inadmisibil ca un înalt demnitar european să vină pe scena publică cu un discurs construit pe teoria raselor- o teorie care a dus la cea mai teribilă catastrofă a secolului 20,
Șeful statului consideră că este la fel de regretabil că un înalt demnitar european vine pe scena publică și "cu un discurs cu tentă anti-europeană".
"Aceste lucruri sunt valabile (că este greșit și inacceptabil) indiferent unde s-ar afla această scenă.
Iohannis, apel la crezul european „Unitate în diversitate”
În discursul de la Brașov, Iohannis a făcut apel la buna conviețuire a românilor cu alte etnii.
"Crezul european „Unitate în diversitate!” este întărit de evenimente precum cel la care participăm astăzi. Niciodată, nicio dezbatere nu va putea să înlocuiască și, cu atât mai puțin, să deterioreze relațiile armonioase clădite în timp între români și cei cu care aceștia au împărțit vicisitudinile istoriei și cu care acum își construiesc destinul european".
Șeful statului a mai spus că "devastatoarele" consecinţe ale războiul dus de Rusia în Ucraina asupra zonei de patrimoniu "ne întăresc solidaritatea în jurul valorilor şi principiilor democratice".
"Războiul dus de Federaţia Rusă în Ucraina şi consecinţele devastatoare ale acestuia, inclusiv ale zonei de patrimoniu, prin distrugerea instituţiilor culturale şi a monumentelor istorice ucrainene ne întăresc solidaritatea în jurul valorilor şi principiilor democratice şi ne determină să preţuim mai mult moştenirea istorică şi culturală pe care am primit-o de la înaintaşii noştri", a arătat preşedintele Iohannis.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citeste si: Vladimir Putin a semnat o nouă doctrină navală pentru Rusia
El a adăugat că autorităţile publice, trebuie să înţeleagă că au responsabilitatea de a contribui la păstrarea tradiţiilor şi la protejarea autenticităţii peisajului cultural, pentru a oferi viitoarelor generaţii oportunitatea de a-şi cunoaşte, înţelege şi valorifica rădăcinile identitare.