Președintele Klaus Iohannis, prezent joi la Praga la summit-ul Comunității Europene și pentru reuniunea Consiliului European, a fost întrebat de jurnaliști cu privire la posibilitatea ca România să fie primită în decembrie în spațiul Schengen.

"Există această posibilitate, dar trebuie să spun clar că garanția nu există încă. Ne implicăm toți pentru a reuși acest lucru, și eu, și Guvernul, Parlamentul, majoritatea europarlamentarilor, Ministerul de Interne lucrează intens la aceste chestiuni", a explicat Iohannis.

Citeste si: Klaus Iohannis, la summit-ul extins al liderilor europeni de la Praga. Mesaj comun pentru Putin

Guvernele statelor Uniunii Europene vor vota în luna decembrie dacă România și Bulgaria vor fi primite în spațiul Schengen, după 11 ani de amânări. 

Klaus Iohannis: Nevoia de unitate în Europa a devenit şi mai clară pe fondul războiului din Ucraina  

Șeful statului crede că unitatea UE se poate consolida dacă România, Bulgaria şi Croaţia vor deveni parte din Spaţiul Schengen.

"Sunt şanse, sunt şanse, fiindcă nevoia de unitate în Europa a devenit şi mai clară cu ocazia războiului dus de Rusia împotriva Ucrainei şi această unitate se poate consolida, dacă România, Bulgaria şi Croaţia vor deveni parte din Spaţiul Schengen după atâţia ani de aşteptate, cred că toţi liderii şi-au dat seama că acest pas nu poate decât să îmbunătăţească unitatea Uniunii şi soliditatea noastră în abordare", a afirmat şeful statului.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Citeste si: Atac devastator al Rusiei în Zaporojie. Mai multe clădiri rezidențiale, distruse de rachete

Klaus Iohannis a spus că, în acest sens, va exista o vizită a experţilor în România.

Ce avantaje vor avea românii după aderarea țării noastre la Schengen

Spațiul UE fără controale la frontiere, cunoscut sub numele de Schengen, reprezintă una dintre cele mai concrete realizări ale integrării europene. 

Spațiul Schengen este unul dintre pilonii proiectului european. Dreptul la libera circulație în UE pentru cetățenii europeni a devenit realitate la crearea sa în 1995, când controalele la frontiere au fost eliminate în interiorul acestei zone.

Spațiul Schengen include 26 de țări: 22 din Uniunea Europeană și 4 din afara acesteia- Islanda, Norvegia, Elveția și Liechtenstein.

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Aproximativ   3,5 milioane de persoane traversează în fiecare zi o frontieră internă a UE. Libera circulație poate implica, în practică, drepturi diferite pentru diferite categorii de persoane, de la turiști la familii.

Toți cetățenii UE pot rămâne în alt stat membru ca turiști până la trei luni cu un pașaport sau un card de identitate valabil.

De asemenea, aceștia pot lucra și locui într-un alt stat membru cu dreptul de a fi tratați în același mod ca cetățenii țării respective.

Antreprenorii beneficiază de libertatea de stabilire în statul pe care îl aleg, iar studenții au dreptul de a studia în orice stat membru.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si