Declarații Klaus Iohannis

„Pandemia a generat o criză la nivel mondial. ne aflăm azi la aproape jumătate de an de la momentul la care OMS a recunoscut riscurile majore ale epidemiei”

„Pericolul unei răspândiri masive, care să nu poată fi ținută total sub control, a putut fi evitat prin măsuri ferme”

„În evaluarea situației și aprecierii stării de urgență din 16 martie am luat în considerare una din caracteristicile României- revenirea celor din diaspora”

„Evoluţia a scos la iveală caranţe, în special în sistemul medical. Mai mult, pandemia a scos la iveală o serie de fragilităţi sistemice, precum o economie naţională puternic dezechilibrată, lipsa investiţiilor şi o capacitate administrativă redusă. Criza de coronavirus a pus o presiune uriaşă pe instituţiile publice, care au fost ani la rând slab finanţate. Diletantismul a avut un impact negativ asupra capacităţii statului de a răspunde unor asemenea provocări. În pofida acestor condiţii deosebite, instituţiile implicate direct în managementul crizei, au reuşit, prin implementarea unor măsuri dure, să diminueze efectele create de COVID-19. Acest lucru ar fi fost imposibil fără profesionalismul şi dedicarea cadrelor medicale” 


Miercuri, președintele declara că dacă situația o va impune și numărul cazurilor va crește s-ar putea reveni la măsuri restrictive și chiar la starea de urgență. Despre o posibilă prelungire a stării de alertă după 15 iulie, Iohannis a declarat că „este o discuție care încă se poartă”:

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

„Riscăm în primul rând să ne îmbolnăvim şi asta e mult mai grav decât orice stare de urgenţă sau discuţie în Parlament.

Suntem în plină pandemie. Pe de altă parte, nu putem să închidem ţara şi să plecăm undeva. Aici e ţara noastră, viaţa noastră, aici e economia noastră. Dacă vrem să mişcăm şi economia şi să plecăm şi la munte şi la mare, trebuie să respectăm aceste norme. Rolul autorităţilor e să emită normele. Rolul spitalelor să trateze bolnavii. Dar rolul nostru e să nu ajungem la spital, pentru că e o boală periculoasă”, a afirmat Klaus Iohannis, miercuri, la Institutul Cantacuzino.

Citeste si: Raed Arafat exclude o nouă etapă de relaxare: „Acesta este un semnal”

„Am văzut că majoritatea ţărilor care au început măsurile de relaxare a crescut numărul de persoane infectate. Nu îmi doresc să reintroduce restricţii, dar dacă numărul de cazuri creşte în continuare, atunci probabil Comitetul Naţional va începe să propună măsuri restrictive. Românii în cea mai mare parte au reacţionat foarte bine. Din păcate, sunt şi exemple negative, şi persoane simple şi persoane titrate, care nu au înţeles nimic din toată situaţia”, a mai declarat preşedintele Iohannis.

PSD și „un zombi legislativ" 

PSD a organizat miercuri o dezbatere la Comisia juridică cu reprezentanţi ai mai multor organizaţii neguvernamentale pe tema proiectului, după ce preşedintele interimar al partidului, Marcel Ciolacu, a afirmat că propunerea Guvernului este "un alt zombi legislativ". 

Citeste si: Legea izolării și carantinei, dezbătută în Camera Deputaților. Nelu Tătaru: Rog Parlamentul să dea viață acestui "zombi" ca să ne putem face treaba

Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romașcanu, a declarat că proiectul de lege privind carantina va suferi modificări majore, după ieșirea acestuia din Comisia juridică.

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Două gemene bogate au anunțat că îşi caută un iubit pe care să îl împartă. Poate să fie și sărac, dar să îndeplinească o condiție cheie- antena3.ro

„Foarte importantă este şi discuţia privind adoptarea Legii carantinării şi izolării. După cum am văzut, proiectul primit de la Guvern, care nu a stat absolut deloc în dezbatere publică, acesta protejează abuzurile şi nu protejează cetăţenii. Această propunere legislativă este în acest moment în Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, cel mai târziu mâine dimineaţă va intra în plen, dar va intra cu modificări majore, operate în comisie”, a afirmat Lucian Romaşcanu, la finalul Biroului Politic Naţional al PSD care a avut loc miercuri.

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si