Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că România susţine mai multe principii pentru viitorul Parteneriatului Estic, între care se numără faptul că aspiraţiile europene ale ţărilor membre trebuie recunoscute şi respectate, la fel şi alegerile lor libere şi suverane.

Citeste si: Virgil Popescu va fi numit interimar la Ministerul Digitalizării

La cel de-al șaselea summit al Parteneriatului Estic, prezidat de președintele Consiliului European, Charles Michel, participă șefii de stat și de guvern ai statelor membre UE, liderii celor cinci state partenere – Republica Moldova, Ucraina, Georgia, Armenia și

Azerbaidjan, respectiv Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borrell.

Citeste si: China dă asigurări Rusiei că o susține în conflictul cu NATO. Ucraina și Marea Neagră, pe un butoi de pulbere

Mesajul lui Klaus Iohannis, în cadrul summitului Parteneriatului Estic

În cadrul Summitului urmează să fie adoptată o Declarație comună care va stabili viziunea strategică pentru perioada post-2020 a Parteneriatului Estic.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Citeste si: Iranul cere pacea în Orientul Mijlociu, la câteva zile după ce a atacat Israelul. Apelul lansat către Occident- wowbiz.ro

"Abordarea României pentru viitorul Parteneriatului se bazează pe următoarele principii: în primul rând, partenerii trebuie să continue să ofere rezultate în procesul de reformă.

Diferenţierea pozitivă- mai mult pentru mai mult- oferă stimulente excelente în deblocarea de noi oportunităţi. De fapt, potenţialul relaţiilor partenerilor noştri cu UE este ceea ce fac partenerii din acesta. În al doilea rând, nu ar trebui exclus niciun rezultat legat de integrarea lor europeană, atât timp cât partenerii interesaţi continuă să performeze. Trebuie să recunoaştem şi să respectăm aspiraţiile lor europene şi alegerile lor libere şi suverane.
În al treilea rând, UE trebuie să răspundă nevoilor şi intereselor specifice ale partenerilor", a declarat Klaus Iohannis în cadrul summitului Parteneriatului Estic.

Citeste si: Ce i-a transmis Klaus Iohannis lui Joe Biden despre situația de la Marea Neagră

Preşedintele Iohannis a mai afirmat că această regiune necesită un angajament mai puternic al UE prin sprijin politic, asistenţă tehnică direcţionată pentru reforme şi finanţare adecvată.

"UE ar trebui să fie mai implicată în contribuţia la soluţii pentru conflictele prelungite, aşa cum a susţinut în mod constant România. Trebuie să ne concentrăm pe consolidarea rezilienţei partenerilor noştri, inclusiv prin intensificarea cooperării şi sprijinului în domeniul securităţii şi pentru contracararea încercărilor de subminare a valorilor noastre democratice. Investiţia UE în aceste obiective ar trebui văzută ca o investiţie în propria rezistenţă a UE", a mai spus Iohannis, potrivit Agerpres.

În cadrul Parteneriatului Estic, UE oferă fonduri, asistenţă financiară şi liber schimb, dar nu şi calitatea de membru.

[Sursa foto: Presidency.ro]

Iohannis: Republica Moldova este "un exemplu puternic de ceea ce putem realiza dacă lucrăm împreună" 

Klaus Iohannis a subliniat că Republica Moldova este "un exemplu puternic de ceea ce putem realiza dacă lucrăm împreună".
"Avem acum la Chişinău o administraţie reformatoare, cu un angajament european puternic. Pot depune mărturie personal, după ce m-am întâlnit cu preşedintele Maia Sandu de două ori în mai puţin de patru luni.

Au nevoie de ajutorul nostru pentru a reuşi. Este o şansă pe care nu o putem rata- în interesul Republicii Moldova, dar şi al Parteneriatului nostru Estic", a precizat şeful statului.

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: Dorian Popa dă lovitura în industria alimentară! Pizza care ii poarta numele, epuizată încă de la lansare. Cât costă cel mai nou produs al artistului- radioimpuls.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

La summitul de miercuri al Parteneriatului Estic, liderii Ucrainei, Georgiei şi Republicii Moldova au făcut lobby pentru începerea negocierilor de aderare a ţărilor lor la Uniunea Europeană.

În cadrul Parteneriatului Estic, UE oferă fonduri, asistenţă financiară şi liber schimb, dar nu şi calitatea de membru.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si