Close sidebar
Close sidebar

Klaus Iohannis, întâlnire de urgență la Cotroceni cu premierul Nicolae Ciucă. Se complică situația în flancul estic al NATO

Preşedintele Klaus Iohannis se întâlneşte, vineri, la ora 13.00, cu premierul Nicolae Ciucă, pentru a discuta despre situaţia de securitate de pe Flancul Estic al NATO.

Sorin Negru,

Președintele Klaus Iohannis, întâlnire cu premierul Nicolae Ciucă pe tema suplimentării trupelor NATO în România

[Sursa foto: Presidency.ro]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

UPDATE- Președintele României a convocat CSAT pentru tensiunile dintre NATO și Rusia 

Iohannis a convocat CSAT pentru situația de securitate din zona flancului estic al NATO. Ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării va avea loc miercuri, la Palatul Cotroceni.

„Președintele României, Klaus Iohannis, a convocat ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, care va avea loc miercuri, 26 ianuarie 2022, începând cu ora 13:00, la Palatul Cotroceni”, transmite

Adminsitrația Prezidențială.

Subiectele incluse pe ordinea de zi sunt: Situația de securitate în Zona Extinsă a Mării Negre și pe Flancul Estic al NATO;
Măsuri privind dezvoltarea capacităților de răspuns la noile provocări ale mediului de securitate și creșterea rezilienței.

Convocarea Consiliului Suprem de Apărare a Țării a fost făcută după o discuție între președintele Klaus Iohannis și premierul Nicolae Ciucă. Întâlnirea a avut loc de la ora 13:00, la Palatul Cotroceni.

În ultima perioadă, tensiunile dintre NATO și Rusia s-au amplificat. Vineri, înaintea discuțiilor dintre șefii diplomației americane și rusești, ministerul rus de externe a transmis că solicită Alianței retragerea trupelor din România și Bulgaria.

Ministrul român de externe a declarat că solicitarea rușilor este inoportună. De asemenea, oficialul a adăugat că „nu poate face obiectul unei negocieri”.

„MAE reamintește că prezența NATO în statele aliate, care este rezultatul deciziilor adoptate la cel mai înalt nivel de către liderii aliați și implementate de structurile aliate politice și militare responsabile în acest sens, este o reacție

strict defensivă la comportamentul tot mai agresiv al Federației Ruse în Vecinătatea Estică, mai ales începând cu anul 2014, când teritoriul ucrainean Crimeea a fost ilegal ocupat de către Rusia. Acest comportament continuă să se intensifice în prezent, în ciuda încercărilor NATO de a se angaja în dialog constructiv”, a transmis MAE.

Citeste si: Iasmina este adolescenta din Iași, care și-ar fi pus capăt zilelor după o ceartă cu părinții. Verișorul tinerei face declarații cutremurătoare: „A fost pedepsită”- kanald.ro

Citeste si: Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost găsită fără suflare în locuința familiei sale. Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc- wowbiz.ro

Citeste si: O femeie și-a drogat fetița de un an ca să câștige mai mulți urmăritori pe TikTok. Fetița a fost operată degeaba pe creier de două ori- antena3.ro

„O astfel de solicitare este inadmisibilă și nu poate face obiectul unei negocieri, având în vedere că postura de descurajare și apărare este nemijlocit conectată cu, și este parte intrinsecă a mecanismului de apărare colectivă al NATO, asupra căruia niciun stat terț nu poate avea drept de veto. Aliații au menționat ferm că vor continua politica de consolidare a securităţii și apărării colective, inclusiv prin prezența trupelor aliate pe teritoriul aliaților estici”, mai spune ministerul de externe român.

Tensiunile de la Marea Neagră devin tot mai puternice. În negocierile recente cu SUA, Rusia a cerut  plecarea forţelor NATO  din România şi Bulgaria, ca parte a propunerilor sale de securitate, a relatat vineri agenţia de presă rusă RIA, citată de Reuters.

Citeste si: Klaus Iohannis, mesaj pentru Biden și Macron după anunțul suplimentării trupelor NATO în România

Joe Biden promite mai multe trupe NATO în România

Preşedintele SUA Joe Biden a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că  va fi crescută prezenţa militară în Polonia şi România,  în contextul situaţiei de la frontierele Ucrainei.

În același timp, președintele francez, Emmanuel Macron, a anunțat că Franța este dispusă să trimită trupe pe teritoriul României în cadrul misiunilor NATO. 

Klaus Iohannis: Va fi întărit flancul estic, în regiunea Mării Negre

La scurt timp după aceste declarații,  președintele României, Klaus Iohannis, a postat două mesaje de mulțumire  pe contul său de Twitter, adresate președinților Joe Biden și Emmanuel Macron, în engleză și franceză, în care salută întărirea prezenței NATO în țara noastră.

În primul mesaj de joi dimineața, Klaus Iohannis a salutat anunţul omologului francez, Emmanuel Macron, privind disponibilitatea Franţei de a participa cu trupe NATO pe teritoriul României.

Citeste si:  Rusia, noi manevre militare lângă granița cu Ucraina, la doar o zi după negocierile cu SUA de la Geneva

Șeful statului român a reacționat pozitiv și la anunțul prezenței suplimentare de trupe americane în țara noastră "dacă situația de securitate se deteriorează și mai mult". 

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: O femeie și-a drogat fetița de un an ca să câștige mai mulți urmăritori pe TikTok. Fetița a fost operată degeaba pe creier de două ori- antena3.ro

"Salut anunțul explicit al președintelui Joe Biden de a crește prezența militară SUA în România, pe Flancul Estic, dacă situația de securitate se deteriorează și mai mult. Parteneriatul strategic RO-SUA și solidaritatea NATO sunt foarte puternice", a transmis Klaus Iohannis.

Citeste si:  Tensiuni tot mai mari la granița României. "Rusia poate să atace foarte rapid", spune secretarul de stat american Antony Blinken, prezent la Kiev

Joe Biden: ”Vom creşte prezenţa militară în Polonia şi România"

Liderul de la Casa Albă, Joe Biden, a spus că SUA au "o obligație sacră" de a apăra România și Polonia, în baza articolului 5 din tratatul NATO.

Citeste si:  Ultima șansă pentru evitarea unui conflict la Marea Neagră. Discuții aprinse între NATO și Rusia

”Vom creşte prezenţa militară în Polonia şi România, pentru că avem o obligaţie sacră în termenii Articolului 5, de a apăra aceste state. Ele sunt parte a NATO. Nu avem această obligaţie faţă de Ucraina, deşi suntem foarte îngrijoraţi de ce se întâmplă în Ucraina”, a declarat preşedintele Biden, întrebat în legătură cu o eventuală invadare a Ucrainei de către trupele ruseşti,

Ce condiții de securitate a impus Rusia țărilor NATO

Rusia a solicitat retragerea trupelor NATO din regiunea Europei de Est și păstrarea la distanță de țările din fostul bloc sovietic. În aceste condiții blocul militar va înceta să se mai extindă şi va reveni la graniţele sale din 1997. 

“Unul dintre elementele de bază ale iniţiativelor noastre este formulat în mod special foarte clar şi nu permite alte interpretări. Este vorba de retragerea forţelor străine, tehnicii şi armamentelor, precum şi de alţi paşi în scopul revenirii la configuraţia care era în 1997 pe teritoriul ţărilor care nu erau membre NATO la acea dată. Printre acestea se numără şi  Bulgaria şi România  ”, a menţionat MAE rus.

Citeste si:  Tensiuni tot mai mari la granița României. "Rusia poate să atace foarte rapid", spune secretarul de stat american Antony Blinken, prezent la Kiev

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI