Discuțiile dintre Klaus Iohannis și Emmanuel Macron s-au purtat inclusiv pe tema aderării României la spaţiul Schengen, potrivit surselor Agerpres.

Citește și: Ucraina construiește un zid la granița cu Belarus

Alte subiecte avute în vedere de cei doi președinți de stat sunt situaţia din Ucraina, relaţia bilaterală şi prezenţa militară a trupelor franceze în ţara noastră.

Detaliile întâlnirii cu președintele Macron vor fi făcute publice cel mai probabil sâmbătă de șeful statului român.

Citește și: Croația a primit undă verde pentru aderarea la Schengen. "Pasul următor: România și Bulgaria"

Preşedintele Klaus Iohannis participă la cea de-a V-a ediţie a Forumului pentru Pace de la Paris, care va avea loc vineri şi sâmbătă la Palatul Brongniart. 

Ce a discutat Klaus Iohannis cu președintele Republicii Macedonia de Nord 

Şeful statului a avut, vineri, în marja Forumului pentru Pace de la Paris, o întrevedere şi cu preşedintele Macedoniei de Nord, Stevo Pendarovski.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Președintele României a apreciat nivelul foarte bun al relațiilor dintre cele două țări, precum și perspectivele de dezvoltare ale acestora, încurajând continuarea intensificării dialogului bilateral înregistrat în ultimii ani, atât în plan politic, cât și la nivel sectorial, cu accent pe domeniul economic și al investițiilor.

În cursul discuțiilor, Președintele Klaus Iohannis a reconfirmat sprijinul ferm al României pentru parcursul european al Republicii Macedonia de Nord, salutând deschiderea recentă a negocierilor de aderare a acestui stat la Uniunea Europeană.

Totodată, Președintele României a arătat că țara noastră este pregătită să împărtășească experiența acumulată în procesul aderării la Uniunea Europeană, inclusiv prin acordarea de expertiză în domenii tehnice, de specialitate, precum gestionarea situațiilor de urgență sau protecția civilă.

La rândul său, Președintele Stevo Pendarovski a mulțumit pentru sprijinul constant al României în susținerea parcursului european al Republicii Macedonia de Nord, precum și pentru colaborarea foarte bună în cadrul NATO a celor doi aliați.

Franța, prezență sporită la bbazele NATO din România

Franța își va consolida prezența militară pe flancul estic al NATO, prin desfășurarea de vehicule blindate de infanterie și tancuri Leclerc în România în următoarele săptămâni, a anunțat în urmă cu o lună ministrul francez pentru Forțele Armate.

„Această decizie a președintelui Emmanuel Macron de a „spori poziția noastră defensivă pe flancul estic al Europei” a fost luată „având în vedere situația de pe flancul estic al NATO” și „violenței luptelor din Ucraina”, a argumentat Sébastien Lecornu în timpul unei audieri în fața Comisiei de Apărare a Senatului.

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Parisul se pregătește să-și dubleze forța la fața locului în noiembrie, potrivit unei surse militare, cu o duzină de blindate și o duzină de tancuri Leclerc.

„Vom continua, de asemenea, să ne consolidăm postura de apărare în Lituania”, cu desfășurarea avioanelor de luptă Rafale pentru a asigura poliția aeriană, „și în Estonia unde va fi desfășurată o companie de infanterie ușoară întărită” în 2023 echipată cu vehicule Griffon, adică o sută oameni suplimentari, a adăugat ministrul francez pentru forțele armate.

Potrivit ministerului francez al apărării citat de  rfi.fr, efortul bugetar al Franței pentru 2022 în vederea consolidării prezenței miliatre pe frontul estic al NATO se va ridica la cca 700 de milioane de euro.

Președintele României, Klaus Iohannis, a salutat decizia Președintelui Emmanuel Macron: „Un gest important pentru Flancul Estic al NATO, semn al solidarității Aliate”, a anunțat Iohannis la acel moment.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si