Klaus Iohannis: Nu există niciun indiciu că Rusia ar avea altă ţintă decât Ucraina
Președintele Klaus Iohannis a declarat, joi seara, după prima zi a Consiliului European de la Bruxelles, că nu există niciun indiciu concret că ar exista altă ţintă pentru Rusia decât Ucraina. Cu toate acestea, Flancul estic al NATO trebuie întărit, spune președintele.
Președintele Klaus Iohannis a precizat că Flancul estic al NATO va avea de acum înainte opt grupuri de luptă, față de cele patru din prezent. Un nou grup de luptă va fi prezent în România.
"În momentul de faţă nu există niciun indiciu concret că ar exista altă ţintă decât Ucraina, asta trebuie să o spunem clar.
Însă noi suntem convinşi că Flancul estic trebuie întărit. Flancul estic trebuie întărit şi de aceea suntem foarte mulţumiţi că la NATO s-a luat deja decizia de a aproba grupul de luptă care va staţiona în România", a spus Klaus Iohannis.
Potrivit lui Iohannis, la summit-ul NATO s-au aprobat şi alte grupuri de luptă, faţă de patru grupuri de luptă care sunt acum pe Flancul estic.
"Vor fi opt" grupuri de luptă, a precizat șeful statului.
Premierul Poloniei a declarat joi că Rusia a devenit un „stat totalitar" şi „dacă va zdrobi Ucraina", Vladimir Putin „va avansa spre Helsinki, Varşovia, Bucureşti, poate chiar Berlin".
Mobilizări de trupe aliate la Marea Neagră
Un motiv de îngrijorare pentru România a fost acela că Flancul estic este mai puţin populat în partea Mării Negre, spune Iohannis, însă noul grup de luptă va constitui o "prezenţă aliată permanentă la noi, la Marea Neagră".
"Este important pentru noi în România, fiindcă Flancul estic este relativ mai puţin populat în partea Mării Negre şi asta ne-a îngrijorat, de aceea am solicitat încontinuu să avem o prezenţă permanentă şi acest grup de luptă va constitui o prezenţă aliată permanentă la noi, la Marea Neagră.
Deci prin aceste mişcări pe care le facem, România va fi mai bine apărată dar, după părerea mea şi după părerea noastră, nu trebuie să ne oprim aici, ci să facem un plan pe termen lung, pentru a face Flancul estic mult mai solid şi mult mai bine apărat", a precizat Klaus Iohannis.
"Astăzi nu am discutat despre această invitaţie, dar am discutat evident, foarte pe scurt, chestiunile pe care tocmai le-am enunţat, cum sprijinim noi Ucraina şi într-una din discuţii, căci am avut două astfel de discuţii, ne-am amintit împreună cum preşedintele Biden, la momentul respectiv, a sprijinit România pentru a intra în NATO", a spus şeful statului.
Preşedintele Klaus Iohannis participă, joi şi vineri, la reuniunea Consiliului European.
Joi, şeful statului a participat la summitul extraordinar al NATO. La ambele reuniuni a participat şi preşedintele SUA, Joe Biden.